Oktobarski susreti pisaca dijaspore 2020

Izvor: Udruženje ,,Sedmica“, Frankfurt

FOTO: Vesti

Udruženje pisaca ,,Sedmica“ iz Frankfurta, organizovalo je tradicionalne 26. Oktobarske susrete pisaca dijaspore u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu. 

Uz one koji su u ova teška vremena za druženje ipak uspeli da stignu, u programu su učestvovali i oni koje je pandemija sprečila da lično dođu. Tako su se u programu virtuelno preko velikog ekrana uključivali pisci i pesnici iz raznih delova Evrope. Ljubiša Simić, predsednik udruženja ,,Sedmica“, poželeo je dobrodošlicu i jednima i drugima, a posebno je pozdravio Stevana Sinđelića, konzula u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu, koji je pre početka programa preneo poruku ohrabrenja piscima.

– Neka vaše pero bude oružje u borbi za ispisivanje stranica u nekoj budućoj istoriji našeg naroda u rasejanju. Ovo vreme jeste teško, ali se moramo izboriti i sačuvati srpsku kulturu, tradiciju i sve one vrednosti koje nas krase. Jedinstvo koje je u Sedmici vrlo izraženo i prepoznatljivo, dobar je znak da smo na pravom putu – istakao je Sinđelić.

Program je održan pod motom Knjige i ljudi i sloganom koji je ispisao prosvetitelj Vuk Stefanović Karadžić: „Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod.“

U programu su učestvovali Dragica Šreder iz Hildena, Kostadinka Koca Đorđevska iz Menhengladbaha, Miloš Milojević iz Erlangena, Zdravko Lazarević iz Baden-Badena, Aleksandar Saša Jovanović, Zagorka Bunthornsade i Ljubiša Simić iz Frankfurta, Milorad Miki Milenković iz Ofenbaha, Zlata Ikanović iz Hojzenštama, Ljubiša Tiša Stanković iz Kronberga.

Virtuelno su se u program uključili Slavica Mastikosa i Dubravka Dragović Šehović iz Beograda, Tamara Ćirić iz Niša, Svetlana Matić iz Beča, Mirjana Stojanovska iz Bitolja, Jelena Ćirić iz Praga, Sonja Stoleska i Dimče Šinpinkarovski iz Struge, Ljubinka Stankov Perinac i Slavomir Gvozdenović iz Temišvara, Dijana Kondić Đurić, Milan Đurić i Dragan Jakovljević iz Budimpešte, Sergej Glovjuk iz Rusije, Živko Vujić iz Banjaluke i Danica Dodić iz Pariza.

Aleksandar Vladisavljević je program upotpunio sa tri muzičke numere na violini.

– Sedmica već više od 25 godina gradi mostove između kultura i naroda, negujući i podstičući književno stvaralaštvo i prave ljudske vrednosti. Sedmica je formirana 1995. godine, s ciljem da bude kuća mladih i starijih pisaca, javna scena za predstavljanje dela naših autora iz dijaspore i spona sa otadžbinom. Danas se trudimo da u ovim teškim okolnostima obeležimo četvrt veka postojanja i uspešnog rada, da pokažemo dostojanstvenu hrabrost u borbi za očuvanje maternjeg jezika i identiteta u tuđini. U tome nas podržava Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu na Majni na čelu sa generalnim konzulom, gospodinom Brankom Radovanovićem. Posebno treba istaći i veliku podršku, koju već dugi niz godina našem udruženju pruža Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Veoma smo zahvalni što je Uprava za saradnju s dijasporom i ove godine, u ovim teškim okolnostima nastalim pandemijom korone virusa, uspela da izdvoji sredstva za sufinansiranje tradicionalnih Oktobarskih susreta pisaca dijaspore – rekao je Ljubiša Simić, predsednik Sedmice.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …