Osma godina srpske dopunske škole Prosvjete u Austriji

Izvor: Prosvjeta Austrija

U nedelju, 4. oktobra 2020. godine polaznici Prosvjetine „Škole srpskog jezika“ svečano su započeli upis u novu školsku godinu.  Osmoj godini po redu, osim đaka,  roditelja  i građana Beča raduju se  i svi Prosvjetini pedagozi na čelu sa osnivačem, predsednikom Prosvjete Srđanom Mijalkovićem.

Upis u srpsku školu biće moguć celog oktobra, na svim punktovima u Austriji, a zbog aktuelne situacije, produžiće se do kraja meseca. Nastavljaju se svi razredi u prostorijama u našim crkvama u drugom, trećem i šesnaestom okrugu, kao i u Lincu i St. Poltenu! Počinje i predškolska Mala pričaonica za najmlađe. Naravno i Mali hor Prosvjete, pod vodjstvom gospodje Vere Simić nastavlja sa probama.

Svi učesnici, pedagozi i deca će se savesno i odgovorno pridržavati svih predviđenih zakonskih i higijenskih mera koje su neophodne. Za dodatne informacije na  www.prosvjeta.at, a mogu se koristiti nove mejl adrese sa info-plakata, kao i office@prosvjeta.at.

Mijalković poziva naše ljude u Beču i Austriji da podrže školu, da se uključe u njen rad i pošalju svoju decu da uče srpski jezik, jer ovo je škola za svu decu srpskog porekla u Austriji, kao i za sve one koji žele da nauče srpski jezik na pravi način.

On je pohvalio tim Prosvjete na vrednom radu u ovom teškom periodu , a posebno je zahvalio Episkopu Andreju, sveštenstvu i svim  hramovima SPC u Beču i Austriji  koji podržavaju ovaj projekat od samog početka. „Ovaj kompleksni projekat dopunske nastave nije lako održavati, ali ipak postoji podrška mnogih, Eparhije austrijsko-švajcarske, značajnih institucija,  između ostalog i od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije, Ambasade R. Srbije u Beču, Predstavništva Republike Srpske u Beču i drugih koji razumeju da je dobro znanje svog jezika najvažniji preduslov za očuvanje kulturnog i nacionalnog idetiteta u rasejanju, a istovremeno i snažan impuls našoj zajednici u Austriji u nastojanju da se izborimo za pravo na srpski jezik kao maternji, kao i bolji celokupni društveni i kulturni status u ovoj zemlji. Ovo je prilika da poručim svim našim ljudima da 11. oktobra izađu na izbore i glasaju, jer je i to način da pokažemo da smo važan deo ovog društva, koji mora da dobije ista prava kao i svi drugi građani, među kojima je pravo na svoj, srpski jezik i kulturu među najvažnijima.“, istakao je Mijalković.

Uz ostale pedagoge, nastavnice srpskog jezika Aleksandra Tanasković, Vesna Špirić i Suzana Milovanović, organizovale su i započele upis u školu. Dočekale su nove đake i uredile učionice, zajedničkim radom uspele da pripreme novu školsku godinu i da sa decom podele radost jer se njihova misija nastavlja i ove godine uprkos teškoćama .

Istovremeno će početi i nastava predškolskog razreda -Male pričaonice, koja uspeva da deci od četiri do šest godina kroz igru i na kreativan način približi srpski jezik. Početni nivo učenja srpskog jezika veoma je važan jer se deca upoznaju sa osnovama jezika i pisma od malih nogu. Zato nastavnice Jovana Mitić, Ivana Milovanović i Bosiljka Krstić sa zadovoljstvom pristupaju deci ovog uzrasta. Prema prilikama, nastaviće se i Likovni razred Prosvjete, a priprema se otvaranje novih razreda širom Austrije.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …