Otvaranje prve srpske škole u Australiji

Na Savindan je zvaničnom ceremonijom otvaranja počeo sa radom Koledz Svetog Save u sidnejskom predgrađu Varovil koji će pohađati generacije australijske dece, koja sa ponosom nose srpsko nasleđe, kao i deca koja nisu srpskog porekla.
Ceremoniju svečanog otvaranja koledza, koja je bila zatvorena za javnost, pored Njegovog preosveštenstva episkopa australijsko-novozelandskog gospodina Siluana, predvodila je premijerka Novog Južnog Velsa Gladis Beredziklijan, uz prisustvo prvih đaka, njihovih roditelja, kao i zvanica iz političkog vrha Novog Južnog Velsa, sveštenstva srpske, grčke, ruske i antiohijske crkve, otpravnika poslova ambasada Republike Srbije i Bosne i Hercegovine u Kanberi i srpske zajednice.

Premijerka Beredziklijan istakla je da je snaga australijske zajednice u tome što je čine ljudi koji su došli sa svih strana sveta i pružili ogroman doprinos uspehu društva, kao i da bliskost koju oseća temelji u svojim pravoslavnim korenim i u činjenici da je kuma srpskoj deci, a da je san koji je započet u 2004. godini pretočen u realnost.

Episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan rekao je da će Koledz Svetog Save biti jedinstvena nit srpske zajednice, utkana u tapiseriju različitosti multikulturalne Australije, kao i da je spona crkve i škole model koji nam je dao Sveti Sava.

Kamen temeljac ovog zdanja postavljen je 2005. godine, a zemljište na kome se nalazi osveštao je patrijarh Pavle tokom boravka u Australiji 2004. godine.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …