Otvorena Srpska kuća u Pljevljima

Izvor: pvsvitanje.me

U Ulici Vuka Karadzića, u Pljevljima, 28. avgusta 2020. godine, otvoren je Kulturno-informativni centar „Sveti Sava“ – u narodu već prepoznat kao Srpska kuća, pod patronatom Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore čiji je predsednik Momčilo Vuksanović. Objekat je osveštao vladika mileševski gospodin Atanasije sa sveštenstvom Arhijerejskog namesništva pljevaljskog.

?

Objekat je kupljen prošle godine zahvaljujući pomoći Vlade Srbije, a radovi na rekonstrukciji su počeli u junu ove godine. Pored rekonstrukcije objekta izvršeno je i uređenje dvorišta.

– Ovo je naš doprinos odbrani svetinja. Radimo to na način da se nikada na ovim prostorima ne ugasi naša srpska tradicija. Sve ono što smo radili u proteklom vremenu kao Srpski nacionalni savet, radili smo da nešto ostane i to što smo stvorili da se ne ugasi. Tako je bilo i sa Srpskim novinama, Srpskim radijom, Srpskom televizojm, Srpskom  književnom zadrugom, tako je bilo i sa obeležavanjem nacionalnih praznika. Sve smo to baštinili i na neki način vrlo mukotrpno stvarali i ništa se nije ugasilo, kazao je Momčilo Vuksanović, i dodao da veruje da će ovo biti mesto za okupljanje srpskih kulturnih i naučnih organizacija u Pljevljima.

?

Vladika mileševski Atanasije odlikovao je ovom prilikom Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“  iz Pljevalja ordenom „Belog Anđela“ drugog reda „delatnu ljubav prema SPC, posebno pokazanu  u odbrani pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori“, a orden je primio Božidaar Jelovac, predsednik SKC „Patrijarh Varnava“.

U programu su učestvovali  Hor „Sveti Velikomučenik Stanko“ iz Nikšića, guslari Vaso Đondović i Maksim Vojvodić i zdravičar Miro Đačić.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …