Otvorena Srpska kuća u Pragu

Srpska kuća, reprezentativni objekat na pet spratova, površine od preko 1.400 metara kvadratnih, otvorena je u centru Praga, u Sokolskoj ulici br. 18. Oko tri hiljade Srba koji žive u Češkoj, imaće svoj kulturno-informativni centar, biblioteku, fonoteku i kolekciju srpskih dokumentarnih i igranih filmova i serija u Srpskoj kući. U ovom objektu, nalaziće se i sedište udruženja „Sveti Sava“, kao i redakcija časopisa srpske manjine u Češkoj „Srpska reč“.

Zdanje je od velikog značaja za promovisanje srpske kulture u Češkoj, jer će tu biti organizovane izložbe, koncerti, pozorišne predstave, filmske projekcije, nastupi kulturno-umetničkih društava, promocije knjiga i časopisa, autora i izvođača iz Srbije.

Srpsku kuću su otvorili zamenik Vladine Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Aleksandar Vlajković i predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić. Oni su zahvalili Gradu Pragu, Vladi i Parlamentu Češke Republike što „podržavaju aktivnosti srpske zajednice u ovoj zemlji i što su zvanično priznali status nacionalne manjine srpskom narodu, iako je malobrojan i nije autohton“.

Aleksandar Vlajković je naglasio da će Kancelarija Vlade Srbije za dijasporu pružati punu podršku aktivnostima Srpske kuće u Pragu. Između ostalog, već je dogovoreno da se u Pragu održava Festival srpskog filma, jer je češka prestonica i evropska prestonica filma, u kojoj su učili srpski filmski velikani. On je izrazio očekivanja da će i država Srbija i njena ministarstva, a posebno Ministarstvo kulture, kao i ambasada u Pragu, pružiti podršku aktivnostima Srpske kuće, jer je to interes dve države i dva naroda.

Čestitajući veliki jubilej – 10 godina rada Srpske organizacije „Sveti Sava“, Vlajković je rekao da su tek sada stvoreni pravi uslovi za delovanje jedne organizacije u prijateljskoj zemlji, koja je uvek na strani Srbije.

„Kao visoko privredno razvijena zemlja, Češka Republika, koja je članica Evropske unije, želi tešnju privrednu saradnju sa Srbijom, što svakako i Srbija želi, ali je nedovoljno bila angažovana na tome, pa se tek može očekivati da će privrede dve zemlje unaprediti svoje privredne veze.“, rekao je Vlajković.

On je naglasio da će u sastavu Kulturno-informativnog centra o Srbiji delovati i srpsko-češka privredna komora. Organizovanje komore preuzeo je Petar Marjanović, vlasnik uspešnog češkog preduzeća Mareks Trejd, koji će okupiti naše poslovne ljude oko ovog projekta, a koji uživa veliki ugled i među nejvišim političarima češke države.

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu Aleksandar Čotrić rekao je da je postojanje Srpske kuće u Pragu, u srcu Češke i srednje Evrope, od velikog značaja za srpsko rasejanje koje živi na ovim prostorima.

„Ova institucija doprineće očuvanju njihovog identiteta, jačanju veza sa matičnom državom i produbljivanju prijateljskih i partnerskih odnosa Srbije i Češke, kao i adekvatnom predstavljanju naučnih, kulturnih, prosvetnih, privrednih, turističkih, sportskih i drugih dostignuća srpskog naroda u Češkoj i matičnoj zemlji“, naglasio je Čotrić.

„Dosta su nas drugi predstavljali na način koji nije bio istinit“, dodao je on i poručio da je vreme da se pred Evropom i svetom „prikažemo onakvim kakvi zaista jesmo, kao narod velike i bogate kulture koja seže u daleku prošlost“. On je istakao zasluge predsednice Srpskog udruženja „Sveti Sava“ mr Branke Kubeš za dobijanje prostora od Grada Praga i otvaranje Srpske kuće.

Tim povodom narodna poslanica i članica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Dijana Vukomanović uručila je Branki Kubeš državni grb Republike Srbije. Isto priznanje dodeljeno je i privredniku Petru Marjanoviću, vlasniku preduzeća „Mareks trejd“ iz Praga, za njegov dugogodišnji humanitarni rad, kao i zasluge što je Vlada Češke poklonila Beogradu desetak autobusa i tramvaja za potrebe gradskog prevoza.

Svečanosti otvaranja Srpske kuće prisustvovali su i ambasador Srbije u Pragu Maja Mitrović, zvaničnici Ministarstva kulture Češke i Grada Praga, režiser filma „Oteto Kosovo“ Vaclav Dvoržak i druge ugledne ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života Praga, kao i predstavnici srpske zajednice u Češkoj Republici.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …