Počela Letnja škola srpskog jezika u Nikšiću

Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori sa saradnicima (Opština Nikšić i Udruženje „Prijatelji Nikšića“), uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, organizuje Drugu letnju školu srpskog jezika za strance.

Škola se održava od 11. do 31. jula, a namenjena je studentima srpskog jezika, srpskoj dijaspori i svim zainteresovanima starijim od 18 godina.

Letnju školu će pohađati 34 kandidata, koji dolaze iz Holandije, Francuske, Njamačke, Italije, Grčke, Rusije, Poljske, Ukrajine, SAD, Кolumbije, Velike Britanije i Australije.

Nastava će biti organizovana u tri nivoa – početni, srednji i napredni i podrazumeva učenje gramatičkog i leksičkog sistema srpskog jezika, ijekavskog i ekavskog izgovora, govornih veština i pisanja. Predviđena su i predavanja univerzitetskih profesora iz oblasti srpske književnosti, filma, istorije Srba i srpskog jezika, istorije Crne Gore, umetnosti, nauke i religije.

Pored učenja, biće vannastavnih aktivnosti, kao što su dvodnevni boravak na Crnogorskom primorju, ekskurzije i posete kulturnim, verskim i turističkim znamenitostima u Crnoj Gori, učenje narodnih igara, književne i filmske večeri.

Na svečanom otvaranju u hotelu Onogošt 11. jula. polaznicima su se obratili Jelica Stojanović, predsednica Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, Mićo Rogović iz Ambasade Srbije u Crnoj Gori, Marko Кovačević, gradonačelnik Nikšića, dok je svečanost vodila Jelena Gazdić, predavač u Letnjoj školi.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …