Polaganje venca na mestu terorističkog napada u Beču

Na predlog Zajednice srpskih klubova u Beču, u petak 6. novembra 2020. godine na mestu zločina, predstavnici srpskih organizacija položili su venac i cveće i upalili sveće stradalim žrtvama u terorističkom napadu u centru Beču.

Delegaciju koju je predvodio Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova, činili su: Dr Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Austriji, Mr Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Siniša Bencun, ambasador BIH pri međunarodnim organizacijama u Beču, sveštenik Slaviša Božić, Aleksandar Stanković, predsednik Kulturno-sportskog kluba „Bambi“, prof. Svetlana Matić, predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog društva „Vilhelmina Mina Karadzić“ i Konstantin Dobrilović.

„Želimo da izrazimo solidarnost i zahvalnost austrijskim službama bezbednosti koje su munjevitom akcijom, uspele da spreče veće krivopoliće, a porodicama žrtava upućujemo  izraze dubokog saučešća. Kosmopolitski Beč je oduvek bio oaza mira i različitosti, pružao jednake mogućnosti svima, bez obzira na versku, kulturnu i političku opredeljenost, otvoren za dijalog i privržen toleranciji,  pa se nadamo da će tako biti i u budućnosti“, istakla je Svetlana Matić, predsednica ASKD „Vilhelmina Mina Karadzić“.

Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, u saopštenju za javnost, naglasio je, između ostalog, sledeće: „Povređeni smo, ali nismo pobeđeni. Ovo je bio kukavički i neljudski napad na sve nas u Beču. Ali život mora da ide dalje. Ne smemo nikad da zaboravimo nevine zrtve. Dužnost svih nas je da se borimo protiv mržnje i govora mržnje. Terorista je bio zatrovan  govorom mržnje i samim tim je rezultat toga bio njegov neljudski čin. Pod slobodom  govora i demokratije ne spada širenje govora mržnje, upozorimo sve one koji se služe tim nehumanim instrumentom.“

Zajednica srpskih klubova iz Beča, osudila je zločin i uputila zvaničnicima Beča i Austrije izraze iskrenog saučešća i solidarnosti.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …