Položeni venci stradalim internircima u Aradu

На спомен обележјима страдалим интернирцима у Арадској тврђави и градском гробљу Помениреа, као и на Споменику страдалим југословенским пилотима из 1941. године у Темишвару, 16. октобра 2020. године у име Владе Републике Србије, венце је положио генерални конзул Републике Србије у Темишвару, Владан Тадић.

Церемонија полагања венаца одржана је у присуству представника Префектуре Арад, Жупанијског савета Арад, Града Арад, представника Војске Румуније и представника Савеза Срба у Румунији. Централна церемонија одавања почасти страдалим интернирцима у Првом светском рату одржана је на улазу у Арадску тврђаву, ове године без учешћа почасне гарде и војног оркестра Арадског гарнизона. Након интонирања српске и румунске химне и верског обреда, присутнима су се кратким и пригодним говорима обратили генерални конзул Владан Тадић, и у име жупаније и града Арада заменик префекта Паул Серђиу.

Након одржане церемоније на улазу у Арадску тврђаву, у складу са дозволом коју је дало Румунско министарство одбране (тврђава је војни објекат у којој је распоређена активна јединица румунске војске), генерални конзул и представници Савеза Срба Румуније, прошли су кроз тврђаву и полагањем венца на спомен обележје постављено 2019. године, одали почаст страдалим српским интернирцима који су сахрањени на обали реке Мориш. Венци су положени и на споменику страдалим српским интернирцима који се налази на арадском градском гробљу Помениреа, као и на споменик страдалим југословенским пилотима у априлском рату 1941. године на гробљу хероја у Темишвару.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …