Posao za stručnjake iz Srbije i dijaspore

Vlada Srbije namerava da uključi stručnjake iz dijaspore u listu od hiljadu visokostručnih kadrova koji predstavljaju uslov realizacije ugovora za izgradnju fabrike čipova sa kompanijom „Mubadala“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu će u narednom periodu nastojati da srpski inženjeri za visoke tehnologije u svetu dobiju potrebne podatke i tehničke detalje kako bi mogli da se odazovu apelu matice.

„Jedan od prioriteta Vlade Srbije su razvoj i ulaganja u visoke tehnologije. Krajnje je vreme da se ozbiljno i aktivno priđe našim stručnjacima iz dijaspore i ova vlada će to učiniti. Ne samo u ovom konkretnom slučaju, potrebno je napraviti strateški plan“, izjavila je Slavka Drašković, direktorka Kancelarije zasaradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Predstavnici Vlade Srbije su od nekoliko državnih fakulteta već tražili informacije o potencijalnim kadrovima potrebnim da bi se ova investicija realizovala.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević je u rekao da će za sastavljanje liste od velike koristi biti spisak alumni organizacije fakulteta koji sadrži i beogradske studente koji su se u međuvremenu iselili iz Srbije.

Na osnovu kontakata koje Kancelarija za dijasporu ima sa stručnjacima Srbima, posebno iz Sjedinjenih država, ali i na osnovu ranije urađenih istraživanja, interesovanje za povratak uvek postoji. Jedna anketa koju je sproveo Infostud je pokazala da kod 60% ispitanika postoje izgledi za vraćanje u Srbiju, a taj procenat se povećava na čak 98% usled postojanja adekvatne poslovne ponude.

Budući investitori će u narednom periodu dostaviti strukturu fabrike za koju se zna da će biti visokoautomatizovana.

Kompanija „Mubadala“ iz UAE ima dve fabrike, u Singapuru i Nemačkoj, a u Americi je u izgradnji. Za obezbeđivanje naučne infrastrukture kompanije uloženo je do sada oko milijardu dolara. Otvaranje fabrike u Srbiji podrazumeva i intenzivnu saradnju sa našim fakultetima iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka. U Ujedinjenim emiratima fabrika mikročipova nije izgrađena upravo zbog nedostatka visokoobrazovanih kadrova.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …