Poseta Predsednika Aleksandra Vučića Srpskoj kući u Podgorici

Predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić je u toku boravka u Podgorici, a povodom prisutva na sahrani Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, posetio „Srpsku kuću“ čiju je izgradnju finansirala Vlada R. Srbije.

Predsednika Vučića je dočekao direktor „Srpske kuće“ Emilo Labudović , a potom su zajedno obišli sedište institucija i organizacija koje postoje radi očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda u R. Crnoj Gori. U „Srpskoj kući“ su smeštene Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Institut za srpsku kulturu, Srpski nacionalni savet, Udruženje književnika Crne Gore, Srpska televizija, Srpski radio, Srpske novine, Srpski kulturni centar…

Vučić: „Pokloniću 300 svojih ličnih knjiga“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Podgorici da će Srbija i dalje pomagati srpskom narodu u Crnoj Gori. Vučić je, nakon posete Srpskoj kući, rekao da je srećan i zadovoljan što je Srbija uložila 3,5 miliona evra u taj velelepni projekat na najlepšem mestu u Podgorici.

Predsednik Vučić je u izjavi novinarima, rekao da je video deo naučnih časopisa koje nije mogao da vidi ranije i značajnu štampanu produkciju, a da će sadržajem koji tek dolazi Srpska kuća i njena biblioteka pokazati pravi smisao.

„Želim vam da još uspešnije i umešnije ovde radite. Što se nas tiče, što nas više napadaju da ulažemo novac, mi ćemo ulagati još više, jer je to novac građana Srbije. Srećan sam što smo ovo poklonili srpskom narodu u Crnoj Gori. Takvih stvari biće još u Crnoj Gori, na primorju i na severu. Želja je Srbije da Srbi budu svoji na svome, i da ponosno čuvaju srpsko ime i prezime i da našem narodu pomognemo“, rekao je Vučić.

Najavio je da će da pokloni 300 knjiga iz lične biblioteke, kao i da će se pobrinuti za donaciju još 700 knjiga. „Moliću ljude i u Službenom glasniku i Zavodu za udzbenike da pomognu, jer je važno promovisanje našeg pisma i jezika“, objasnio je on.

Dodik: Naš narod ima pravo na svoj identitet 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da mu je bilo važno da konačno poseti Srpsku kuću u Podgorici, te da je prijatno iznenađen i izgledom objekta i svim sadržajima koji su im predstavljeni.

„Ovo je impozantno i treba da posluži za jačanje uverenja da naš narod ima pravo na svoj identitet i da ne može da se odrekne ničeg od svog identiteta“, rekao je Dodik novinarima. On je dodao da će institucije Republike Srpske sarađivati sa Srpskom kućom, kako bi učinili da sadržaj bude još bolji.

„Ovo govori o Srbiji koja vodi računa o svom narodu i važno je da se očuvaju sve ove funkcije“, rekao je Dodik.

Predsednika Vučića pored domaćina Labudovića, u Srpskoj kući su dočekali Andrija Mandić i Milan Knežević, politički predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori, te ambasador R.Srbije u Crnoj Gori V. Božović.

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić je ispred Srpske kuće u Podgorici, neposredno pre dolaska predsednika Vučića, rekao da je njegov dolazak u Crnu Goru veoma važan za Srbe koji su, kako je rekao, ostali bez mitropolita Amfilohija, istorijske ličnosti na koju se dominantno oslanjala čitava politika i snaga srpske crkve.

“Mitropolit je crkvu zatekao skoro u ruševinama, a ona se danas tako uzdigla i moćna je narodna ustanova“, rekao je Mandić.

On je kazao da dočekuju predsednika Vučića ispred zgrade koja je vlasništvo srpskog naroda u Crnoj Gori za šta je, kako je istakao, dominantno zaslužan sam Vučić.

„Njegova ideja je bila da se ovde omogući srpskim kulturnim ustanovama i informativnim redakcijama da dobiju prikladan prostor odakle će srpski narod da čuva svoj identitet, rekao je Mandić novinarima.

“Ranije smo imali velike probleme, ali odluka premijera i predsednika Vučića da pomogne srpski narod zaslužila je jednu novu odrednicu, da od vremena kralja Aleksandra do danas niko nije više pomogao srpski narod nego što je to predsednik Vučić“ rekao je Mandić.

Dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika i patrijarha Irineja u Crnu Goru, na sahranu Mitropolita Amfilohija, je snažna poruka da je srpski narod nepokolebljiv, odlučan i spreman da iznese sva iskušenja, izjavio je ispred Srpske kuće predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević.

Knežević je novinarima ispred Srpske kuće, na pitanje zbog čega se digla „buka“ oko pomoći Srbije našem narodu u Crnoj Gori, rekao da je to zato što se srpski narod u toj zemlji najzad probudio i pokazao svoju sabornost, jedinstvo i snagu.

„To što je Aleksandar Vučić kao premijer i predsednik Srbije pomogao izgradnji srpskih institucija u Crnoj Gori trebalo bi da predstavlja jedan pokazatelj ponosnog delovanja našeg naroda i svih ljudi koji žive u Crnoj Gori“,rekao je Knežević.

On je podsetio da je predsednik Vučić u Podgorici rekao da kao predsednik Srbije nema ništa protiv da Crna Gora ulaže u crnogorske kulturne i naučne institucije u Srbiji, kao i da će nastaviti da pomaže srpske institucije u Crnoj Gori čime je, smatra Knežević, poslao snažnu poruku u danu koji predstavlja tugu za SPC.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …