Prezentacija „Das neue Serbien“ u Beču

U Beču je u organizaciji Austrijsko – srpskog privrednog formuma održana prezentacija “Nova Srbija: Predstojeća privatizacija 502 preduzeća na bazi novog Zakona o privatizaciji”. Skup su pomogli Ambasada Srbije u Beču i Privredna komora Srbije.

Tokom prezentacije „Nova Srbija: Predstojeća privatizacija 502 preduzeća na bazi novog Zakona o privatizaciji“ , Marijana Radovanović, v.d. direktora Agencije za privatizaciju rekla je da je Srbija zadovoljna odzivom potencijalnih investitora u procesu privatizacije 502 preduzeća u Srbiji i istakla da Srbija ima mnogo stvari koje je razlikuju od drugih zemalja u okruženju.

Radovanović je istakla da je Srbija na granici istoka i zapada, da je odlično mesto za lociranje operacija za opsluživanje klijenata u EU,  jugoistočnoj Evropi i na Bliskom istoku. Radovanović je objasnila da Srbija, iako je započela pristupne pregovore sa EU, ima i dalje sve benefite poslovanja izvan Unije.

publika

Potencijalnim investitorima na skupu, čiju organizaciju su pomogli Ambasada Srbije u Beču i Privredna komora Srbije, ona je prenela i ekonomske podatke kao što je činjenica da srpski izvoz poslednjih pet godina raste za 25 odsto i da se predviđa dalji rast istom brzinom, uz istovremeno smanjenje uvoza. Srpski sistem, prema njenim rečima, je ohrabrujući za investitore, a geografski položaj, mali troškovi poslovanja, kao i odlično obrazovana radna snaga, te specijalni sporazumi koji otvaraju tržište od milijardu ljudi, su prednosti naše zemlje.

Radovanović je podsetila da je srpska vlada usvojila set zakona kojim pospešuje investicionu klimu, a da zakonom o privatizaciji država želi da privuče sofisticiraniju tehnologiju i sredstva.

„Nadamo se da će austrijski investitori iskoristiti šansu u novom procesu privatizacije. Delujte brzo, a mi obećavamo da ćemo učiniti sve da budemo najbolji partner za vas“, poručila je ona ukazujući da, i nakon isteka roka za predaju pisama zainteresovanosti, postoji mogućnost učešća u privatizaciji 502 ponuđena preduzeća.

Direktorka Centra za privatizaciju Ivana Ranković-Blažević objasnila je prisutnima detalje procesa privatizacije, ocenivši da je novi zakon privatizaciju učinio fleksibilnijom, transparentnijom i efikasnijom, te da je pojednostavio proceduru.

Ona je naglasila da je Agencija zadovoljna odgovorom potencijalnih investitora nakon isteka roka za predaju pisama zainteresovanosti, koji je bio 15. septembar. Kako je ukazala Agencija sada mora u roku od 45 dana da evaluira podneta pisma, predloži, potom, Ministarstvu privrede, model i metode privatizacije. Predlog će, prema njenim rečima, zavisiti od interesovanja investitora, vrednosti kapitala, strateškog značaja kompanije i broja zaposlenih. Zatim, kako je ukazala, Ministrastvo ima 30 dana da donese odluku o modelu, metodi i merama privatizacije. Prva prodaja, kako očekuje, uslediće u januaru iduće godine.

petrikic
Radivoje Petrikić, Austrijsko – srpski privredni forum

Predsednik Austrijsko-srpskog poslovnog forima Radivoje Petrikić ukazao je na odličnu saradnju, kako na ekonomskom, tako i političkom polju između Austrije i Srbije. Petrikić je podvukao da je Srbija proteklih meseci sprovela zapažene reforme, koje treba da poboljšaju investicionu klimu.

„Veoma smo zadovoljni kako je prošla prezentacija, pogotovo zbog toga što su neki učesnici veoma zainteresovani da učestvuju u predstojećem procesu privatizacije“, rekao je Petrikić  nakon  događaja, posle kojeg su austrijski preduzetnici imali priliku i da lično razgovaraju sa predstavnicama Agencije za privatizaciju.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …