Privredni odnosi dijaspore i matice

Kancelarija za dijasporu raspisaće uskoro konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom dopinose jačanju ekonomske saradnje matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu.

Namera je da se doprinese stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta u Srbiji i povećanju konkurentnosti domaće privrede, kroz povezivanje sa srpskom poslovnom dijasporom i uključivanjem resursa dijaspore u razvoj domaće ekonomije, zasnovane na znanju i inovativnosti.

Kancelarija će u ovom konkursnom ciklusu podržati projekte koji doprinose poslovnom informisanju – povezivanju i umrežavanju, mapiranju stručnjaka u dijaspori, povezivanju zavičajnih udruženja dijaspore sa lokalnim samoupravama u Srbiji, zajedničkim poduhvatima firmi iz Srbije i Srba iz regiona i dijaspore, povećanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz nove tehnologije i inovacije i pripremi projekata za apliciranje za sredstva iz međunarodnih fondova.

Posebno se ohrabruju podnosioci projekata da predloge spremaju u saradnji sa partnerima, kao što su lokalna samouprava, privredni sektor, organizacije u dijaspori i regionu.

Za ocenu svih pristiglih predloga projekata biće zadužena Komisija za stručni pregled, a kriterijumi za vrednovanje biće navedeni u konkursu.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …