Program obnove stambenih objekata

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici programe obnove porušenih i oštećenih stambenih objekata na područjima poplavljenim tokom maja, a planirana je izgradnja 350 kuća i isplata materijalne finansijske pomoći za vlasnike 10.000 oštećenih porodičnih stambenih objekata. Sve kuće će imati građevinske dozvole.

Krupanj - foto: Tanjug, autor Milojko Marković
Krupanj – foto: Tanjug, autor Milojko Marković

Potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da već danas u lokalnim samoupravama počinje izrada rešenja za izgradnju novih kuća i obnovu oštećenih, na osnovu programa obnove koji je juče usvojila Vlada Srbije. Mihajlović je novinarima rekla da će oni kojima je kuća potpuno uništena u majskim poplavama moći da dobiju nove kuće i da je reč o tipskim kućama od 60, 80 i 100 kvadrata.

„U roku od osam dana građani mogu da očekuju ili novac ili nalog za izgradnju kuće“, rekla je Mihajlović dodajući da je taj rok predviđen u slučaju da se neko žali na rešenje.

Prema njenim rečima, lokalne samouprave će slati rešenja vladinoj Kancelariji za obnovu koja će izdavati naloge za isplatu novca ili za izgradnju.

„Ko ima potpuno uništenu kuću dobiće ili izgrađenu novu kuću ili će dobiti novac prema procenjenoj vrednosti izgradnje te kuće“, navela je Mihajlović.

Na pitanje novinara šta će biti sa onima koji treba da grade nove kuće, a nisu imali za prethodne građevinsku dozvolu, Mihajlović je kazala da će se i njima graditi kuće i da će imati građevinske dozvole, ali da možda neće biti na istom mestu kao pre.

„Svi koji su imali ili nisu imali građevinske dozvole, dobiće kuće sa građevinskim dozvolama. Ako je neko imao kuću koja je napravljena tamo gde nikako nije smela biti izgrađena, pa iz tog razloga nema građevinsku dozvolu, njegova kuća će biti izgrađena na onom delu lokalne samouprave koji je bezbedan za život“, objasnila je Mihajlović.

Kako je rekla, svi će imati „kompletne, uredne i zvanične papire, bez obzira da li su imali građevinsku dozvolu“.

Potpredsednica vlade je dodala da je projekte za izgradnju tipskih kuća od 60, 80 i 100 metara kvadratnih napravio Arhitektonski fakultet u Beogradu.

Programi obnove za porušene i oštećene stambene objekte

Državnim programom obnove biće građene tipske kuće od 60, 80 i 100 kvadratnih metara, na osnovu broja članova domaćinstva. Ukoliko izgradnja kuće nije moguća, prema uslovima definisanim programom, biće isplaćivana materijalna pomoć za rešavanje stambenog pitanja. Porodicama kojima su objekti porušeni, a nije moguća gradnja novih, biće isplaćen novčani iznos približan iznosu potrebnom za izgradnju tipskih kuća, i to dva miliona dinara za kuće od 60 kvadratnih metara, 2,5 miliona dinara za objekte od 80 kvm i tri miliona dinara za kuće od 100 kvadratnih metara. Za sprovođenje Programa obnove porušenih stambenih objekata obezbeđeno je 875 miliona dinara.

Sredstva za obnovu biće isplaćivana prema kategoriji oštećenja i to:

za prvu kategoriju oštećenja 120.000 dinara;

za drugu kategoriju oštećenja 200.000 dinara;

za treću kategoriju oštećenja 250.000 dinara;

za četvrtu kategoriju oštećenja 350.000 dinara i

za petu kategoriju oštećenja 600.000 dinara.

Za sprovođenje ovog programa obezbeđeno je 2,5 milijarde dinara. Rešenja o dodeli državne pomoći donose lokalne samouprave u skladu sa Zakonom. Prilikom odlučivanja pored ostalog uzimaće se u obzir da je šteta prijavljena u skladu sa Zakonom, da je nastala kao posledica poplava i klizišta koje su se desile tokom maja 2014. godine, te da je prijavljena šteta na objektu u kojem je podnosilac prijave stalno živeo. Lokalne samouprave dostavljaće rešenja Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja na osnovu kojeg će biti organizovana izgradnja tipskih stambenih objekata i isplata novčane pomoći.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …