Proslavljen Savindan u Kopenhagenu

Izvor: tamodaleko.co.rs

Srpska deca, njihovi roditelji, vernici i sveštenici 26. januara 2020. godine, u Кopenhagenu, slavili su Savindan, posvećen Svetom Savi, velikom srpskom prosvetitelju i utemeljivaču Srpske pravoslavne crkve.

U crkvi Svetog velikomučenika Georgija odražana je prvo liturgija koju je služio starešina ovog hrama Aleksandar Samardzić, a potom su deca Srpske škole iz Kopenhagena, koja radi pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije i naše ambasade u Kopenhagenu, izvela poetsko-recitatorski program posvećen liku i delu Svetog Save.

Vrlo nadahnut program sa njima je zajedno pripremila nastavnica škole Ksenija Maričić. U programu su učestvovali devojčice i dečaci naše škole iz Hileroda i kulturno umetnički anslambl „Opanak“. Bio je to zaista praznik za oči i dušu za sve prisutne koji su hram ispunili do poslednjeg mesta.

Vrhunac Svetosavske akademije bila je himna „Uskliknimo s ljubavnju svetitelju Savi“, koju su zajedno pevali i deca i roditelji, otac Aleksandar i ambasadorka Srbije u Kraljevini Danskoj Jasmina Mitrović-Marić, koja je ovom prilikom uručila knjige dopunskoj školi na srpskom jeziku i novoosnovanoj crkvenoj biblioteci, a potom se prisutnima obratila prigodnom besedom.

-Sveti sava je bio srpski učitelji i prosvetitelj. Biti učen to znači usvojiti znanje čitanjem knjiga, a biti prosvećen to znači usvojiti jedan poseban sistem vrednosti u kome se poštuju učitelji i roditelji, u kome se znanje vrednuje, prijateljstvo i ljubav slave. Zato je Sveti Sava nama doneo divan sistem vrednosti i naučio nas da učimo i da volimo – istakla je Jasmina Mitrović Marić.

Ona je zahvalila Matici srpskoj, Srpskoj akademiju nauka i umetnosti, Biblioteci grada Beograda i svima koji su poklonili knjige srpskoj školi i crkvi, a na kraju je, iz svoje glave i srca, kako je rekla, izrecitovala jednu ljubavnu pesmu.

Prisutni su se potom preselili u crkvenu salu gde je nedavno osnovano kulturno-umetničko društvo „Opanak“, u kome uglavnom igraju deca iz dopunske škole, na oduševljenje vernika izveli igre iz Srbije.  Na repertoaru je bilo „Ajd povedi veselo, naše kolono šareno“, „Ja brdom, brdom, a devojka dolom“, Divna, Divna čarne oči ima“, na kraju i „Srpkinju“, za što su nagrađeni burnim aplauzom. Druženje je nastavljeno uz bogatu trpezu, koju su kao i u sličnim prilikama priredile vredne članice Kola srpskih sestara.

Srpska zajednica tako je ovde na severu Evrope mogla barem malo da udahne čari zavičaja, ponosna na mlade koji neguju svetosavski duh i čuvaju jezik, običaje i tradiciju otadzbine.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …