Prva srpska galerija u kanadskoj prestonici

Izvor: Beta

Srpska iseljenička zajednica u prestonici Kanade, Otavi, osnovala je prvu umetničku galeriju u kojoj je održana višednevna izložba „Duhovnost“. Izložena su 23 likovna i fotografska rada 11 autora, od kojih su devet kupili posetioci izložbe, a neki će ući u trajni fundus novoosnovane galerije.

Отава
Otava

Izlagači su bili umetnici čija karijera uključuje mnogobrojne grupne i samostalne izložbe, ali i oni kojima je umetnička kreacija način da oplemene svoja druga, profesionalna zanimanja.

U prvoj grupi su umetnica iz Pančeva Živana Đukić Kostić, članica ULUS-a i ULUV-a koja je imala 40 samostalnih i više od 100 grupnih izložbi u Srbiji, Kanadi i drugim zemljama, zatim Majda Pavićević, crnogorska slikarka, članica ULUCG koja je 46 puta izlagala samostalno, a više od 200 puta grupno i Nedeljko Bata Ivelja iz Stoca u BiH koji je imao 17 samostalnih i učestvovao na sedam grupnih izložbi.

U toj grupi je i jedini umetnik koji nije poreklom iz bivše Jugoslavije, ruski slikar Vladimir Frolov koji je imao 12 samostalnih i više grupnih izložbi, a njegova dela su u kolekciji Kaliningradske galerije.

Slike u različitim likovnim tehnikama izložili su još Jelena Mitrić, Sretenka Odobašić, Tatjana Vlajić i Jelica Pujić, a fotografije Bojan Vojinović i Živomir i Vladimir Novaković.

Izložbu Duhovnost organizovali su srpski iseljenici, umetnici i ljubitelji umetnosti na čelu sa koordinatorom kulturnih aktivnosti Srpskog centra Snežanom Jakšić.

Novoizgrađeni Srpski centar kao i nova Crkva Sveti Stefan u autentičnom srpskom stilu su prvi objekti te vrste u istoriji kanadske prestonice koje su izgradili doseljenici srpskog porekla.

Tokom prošle godine u Srpskom centru su održane mnogobrojne kulturno-umetničke i zabavne manifestacije, koncerti, predavanja, izložbe, promocije, filmske i video projekcije, folklorne priredbe.

Centar je bio i stecište devetog Srpskog festivala, tradicionalne srpske, ali i kanadske multietničke kulturno-zabavne manifestacije.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …