Revija narodnih nošnji u Vukovaru

Izvor: Radio Dunav

Vukovarsko Kulturno-umetničko društvo „Sloga“, u saradnji sa Ansamblom narodnih igara Srpskog kulturnog društva“Prosvjeta“, organizovalo je Reviju narodnih nošnji koja je sinoć održana u Ružičkinoj kući u Vukovaru.

Na reviji  je prikazana srpska tradicionalna odeća kao kulturno dobro koje predstavlja identitet srpskog naroda u različitim krajevima Balkana. Nošnju panonske zone predstavile su članice KUD „Sloga“ demonstrirajući obred „Kraljice“, a posetioci su imali priliku da vide i nošnje zapadne Slavonije, Baranje i Srema s naglaskom na narodnu nošnju vukovarskog kraja.

U programskom delu posvećenom dinarskoj zoni, predstavljene su srpske narodne nošnje Glamoča, Grmeča, Banije i Užica, a zatim narodne nošnje centralnobalkanske zone iz centralne, istočne i južne Srbije, kosovsko-metohijske oblasti i predela Raške. Tradicionalna odeća jugoistočne Srbije predstavljena je nošnjama leskovačkog kraja, bosilegradskog krajišta i šopskom nošnjom, a vlaškom nošnjom Homolja i nošnjom Crnorečja prezentovan je nekadašnji način odevanja u istočnoj Srbiji.

U završnom delu revije prikazane su nošnje centralne Srbije iz okoline Beograda, nošnje uz Šumadije i Jasenica i srpski građanski kostimi koji su kao alternativni način odevanja uvedeni krajem 80-ih godina 19. veka u velikim gradovima. U programu je nastupila i ženska pevačka grupa Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor koja je izvela nekoliko tradicionalnih ženskih pesama, a članovi KUD „Sloga“ i Ansambla narodnih igara Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ izveli su žensku pesmu „Što me dade mori majke“, „Mladinu tužbalicu“, deo iz koreografije Srpski svadbeni običaj sa Kosova iz okoline Gnjilana i „Šetnju“, narodnu igru koja je najrasprostranjeniji oblik započinjanja neke igre. Reviju narodnih nošnji je osmislio i scenski prilagodio Zoran Novoselac u saradnji sa Milicom Šarčević i Zoranom Abadzićem.

Program je finansijski podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …