Sabor književnika, izdavača i turističkih motiva u Parizu

У oрганизацији удружења Синги арт – Мондо култ, а уз помоћ Савеза Срба Француске и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, 20. септембра 2020. године, у свечаној сали Цркве Светог Саве у Паризу, oдржан је Сабор књижевника, издавача и туристичких мотива.

Они који су годинама стварали у Паризу имали су прилику да прикажу своја уметничка достигнућа, створена за време изолације. Водитељ програма, професор Петар Гојковић поздравио је присутне и представио песнике, књижевнике и издаваче: Властимира Станисављевића Шаркаменца, Дану Додић, Драгана Маринковића, Славољуба Стевића Џерија, Мају Петровић, Рајку Ивановић,  Неду Гаврић Остојић, Гордану Срећковић и Рашу Маљковића. Уметнички програм је трајао око три сата а говорило се и о туристичким дестинацијама у Србији у сарадњи са туристичким представницима из Париза. Издавачке куће Прометеј, Просвјета и Финекс, имале су своје штандове и представилe су нова издања која су предвиђена за 2020 годину. Комплетан програм пропраћен је камером РТС-а док је излагаче интервјуисао Владан Јочић из продукције Медиапонт.

Најављене су и Српске новине које ће излазити једанпут месечно, као и прослава пет година Мондо Култа у Београду уочи Сајма књига .

Такође,  Синги Арт – Мондо култ је 6 .октобра 2020. године у Паризу промовисао нова издања књига ,,Ви сте сигурно род“, аутора Франсоа – Гијома Лорена и „Француска и Србија: Векови пријатељства“, професора Алексиса Труда. Након најаве у Паризу, одржане су и званичне двојезичне промоције у Београду од 20. до 26. октобра 2020. године.

Месец дана књиге и културних манифестација заокружен је обележавањем петогодишњице рада Мондо Култа, 26. октобра 2020. године у галерији Театра 78 у Београду. Тридесет уметника је дало свој изузетан допринос у овој јединственој вечери а додељене су и специјалне повеље сарадницима.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …