Saradnja Kancelarije sa Savezom Srba u Parizu

U okviru službene posete Parizu, Rastko Janković, savetnik direktora Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, prisustvovao je vanrednoj sednici Saveza Srba u Francuskoj u Kulturnom centru u Parizu.

Janković je tom prilikom predstavio planove sektora za kulturu u budućem periodu, kao i prioritete u radu Kancelarije. Na prvom mestu nalazi se očuvanje srpskog jezika i ćirilice, rad na negovanju kulturnog i verskog identiteta, integracija naših ljudi u društva u kojima žive, intenzivnija veza sa matičnom državom na kulturnom planu.

Predstavnici Saveza i članovi odbora za kulturu upoznali su Jankovića sa istorijatom i radom Saveza Srba u Francuskoj, kao i sa aktuelnim problemima srpske zajednice u Francuskoj. [blockquote_right] Sto prva godina srpske organizacije

Savez Srba u Francuskoj je krovna organizacija koja okuplja klubove, društva, udruženja, zajednice, saveze i građane srpskog porekla. Celokupan rad organizovan je preko Odbora za pojedine oblasti društvenih delatnosti. Prošle godine je na svečanosti u Kulturnom centru Srbije u Parizu, obeleženo 100 godina postojanja ove organizacije. Aktuelni predsednik Saveza je Milisav Aleksić. [/blockquote_right]Takođe, razgovaralo se o organizovanju turnira u vaterpolu i malom fudbalu za decu, kao i o potrebi intenzivnije saradnje u sportu i gostovanju mališana iz klubova Srbije u Francuskoj i obrnuto.

Kancelarija se uključila u projekat obnove i zaštite vojničkog groblja iz Prvog svetskog rata, Jirihovice u Češkoj, na kome su sahranjeni srpski i ruski vojnici. Akciju je pokrenuo aktivista iz Pariza Petar Petrović.

Obnovljena je procedura za bratimljenje gradova Mo (Meaux) i Šapca i uskoro se očekuje potpisivanje Memoranduma o bratimljenju.

Deo sastanka posvećen je organizacionim i programskim pitanjima vezanim za najznačajniju kulturnu manifestaciju „Dani srpske kulture u Parizu“, koja će se održati u junu u Parizu.

Takođe, razgovaralo se i o pripremi obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata koja će biti sledeće godine.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …