SDSS i Pupovac osudili prebijanje mladića u Borovu

Izvor: Tanjug

Predsedništvo Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) najoštrije je osudilo verbalni i fizički napad na Milana Lukića, sina pravoslavnog sveštenika u Borovu koga su prebili učesnici skupa protiv ćirilice, koji je pre toga održan u Vukovaru.

„Smatramo apsolutno nedopustivim da se različita politička i druga shvatanja i opredelenja iskazuju na takav nehuman i necivilizacijski način“, ističu u SDSS-u i od nadležnih institucija zahtevaju identifikovanje i sankcionisanje počinilaca.

novilist.hr

SDSS je u dogovoru s porodicom Lukić preduzeo neophodne radnje kako bi mladić bio što kvalitetnije zbrinut u bolnici i dobio što kvalitetniju negu.

„Isključivo našom aktivnošću prema domaćim i medjunarodnim medijima sprečili smo da ovaj nemili slučaj ostane zataškan i daleko od očiju javnosti jer je to nekima bila namera“, naglašavaju u SDSS-u.

„Uz želju za što skorijim oporavkom napadnutog mladića koji danas izlazi iz bolnice i koga ćemo posetiti, u svom daljnjem radu činićemo sve da se takvi slučajevi više ne dešavaju. Ali da bi uspeli u tome, nije dovoljan samo naš politički i ljudski napor, već i napor svih elemenata sistema i promena sveukupne svesti koja podrazumeva toleranciju prema drugim i drugačijem, a ne mržnju kao što se to osetilo na slučaju Milana Lukića i njegove porodice“, ističe se u saopštenju.

Atmosferu na skupu protiv uvođenja ćirilice, ali i samo prebijanje nedužnog mladića. osudio je i saborski poslanik i predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac koji je naglasio da su prebijanje sina pravoslavnog sveštenika u Borovu izazvale reči koje su se tog dana mogle čuti na protestu hrvatskih ratnih veterana u Vukovaru.

Pupovac je izrazio uverenje da „vlasti u Zagrebu neće popustiti pred zahtevima i pretnjama ekstremista i da će Srbima biti dozvoljena upotreba ćiriličnog pisma kako je to zakonom predviđeno“.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …