Selaković: Prioriteti ekonomska diplomatija i sunarodnici

Konstante spoljne politike Srbije su očuvanje mira i stabilnosti u regionu, evropske integracije, dijalog o Kosovu i Metohiji, kao i razvoj regionalnih odnosa, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Gostujući na TV Pink on je kao poseban prioritet ministarstva istakao brigu o sunarodnicima u regionu i dijaspori, ali i ekonomku diplomatiju.

On je naglasio i da se u poslednjih šest godina Srbija privredno oporavila i promenila svoje privredno lice.

„Nedostaje nam ekonomska diplomatija, time treba više da se bavimo. Imamo čime da trgujemo i šta da prodajemo. Imamo 103 diplomatska predstavništva, a Ministarstvo spoljnih poslova treba da bude jedan od glavnih promotera Srbije“, rekao je on.

Trenutno Srbija ima 32 upražnjena mesta za diplomatske predstavnike u inostranstu, rekao je on i dodao da su upražnjena i tri rukovodeća u kulturnim centrima u inostranstvu.

Govoreći o prijateljima koje Srbija ima u svetu on je ocenio da zahvaljujući ozbiljnoj, mudroj i vizionarskoj poltici naša zemlja ima kome da se obrati kada je teška situacija, i kada treba pomoć, ali i da sada i Srbija može da pomogne što dugo nije bio slučaj.

Selaković je naveo tradiconalna prijateljstva sa Ruskom Federacijom i Kinom, državama sa afrikčkog kontinent i iz arapskog sveta, a kao zemlje prijatelje u EU naveo je Mađarsku i Kipar.

„Mi treba da pokušamo da gradimo ozbiljna partnerstva u međunarodnoj zajednici“, rekao je on i naveo da se Srbija trudi da to učini i sa zemljama zapada posebno istakavši odnose sa SAD na čijem unapređenju radi novi ambasador Marko Đurić.

Ministar je rekao da je Beograd u svakom trenutku spreman za nastavak dijaloga o Kosovu i Metohiji, koji će imati konkretne rezultate i dovesti do sprovođenja dogovorenog, ali da nije strana od koje zavisi da li će pregovora biti ili ne.

Selaković je kazao da u Prištini postoji politička nestabilnost i da nije siguran da u ovom trenutku bilo ko može da kaže kakav je plan za nastavak dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Izrazio je nadu da će rešavanje političkih prilika u Prištini omogućiti nastavak efektivnog dijaloga koji će, kaže, imati konkretne rezultate, koji će biti sprovodivi, i u kojem će doći do realizacije onoga što je dogovoreno.

“To je teško i kompleksno pitanje, više je faktora na koje ne možemo da utičemo nego na koje možemo, ali za nas kao državu je važno da smo za nastavak ozbiljnog dijaloga u svakom trenutku“, kazao je Selaković za TV Pink.

Dodao je da Srbija nije strana od koje zavisi da li će dijaloga biti ili ne, ali da duboko veruje da samo dijalogom i mirnim sredstvima mogu da se rešavaju bolni i veliki problemi kao što je pitanje Kosova i Metohije, rekao je Selaković.

Podsetio je da je Beograd ispunio sve obaveze iz dijaloga dogovorene pod pokroviteljstvom EU, a da Priština posle više od 2.800 dana nije formirala Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Na pitanje da li će Vašingtonski sporazum važiti nakon dolaska nove administracije u Belu kuću, Selaković je rekao da su SAD ozbiljna država koja svoj politički kurs ne menja tako lako i da je mišljenja da neće biti odstupanja od tog sporazuma.

Kako je rekao, do sada nije bilo nijednog signala od novodolazeće administracije iz Vašingtona koji je nagoveštavao radikalan zaokret po tom pitanju.

Selaković je naveo da je pandemija korona virusa poremetila ne samo ustaljeni tok međunarodnih odnosa nego i prodrmala unutrašnje političke scene svih država sveta, ali i tvorevina kao što je EU.

Uveren je da će se u jednom trenutku Vašington baviti i našim regionom, jer su, kako kaže, u novoj administraciji ljudi koji su se bavili Balkanom pre 25 godina.

“Kako će se i kada odvijati nešto što je značajno za nas, videćemo u narednom peroidu, to ne zavisi od nas“, rekao je Selaković.

On je naglasio da kompletna diplomatska i politička infrastruktura naše države treba da pokušava da iznosi svoju istinu, ali i da iznosi ozbiljne i važne argumente o Kosovu i Metohiji koji se teško opovrgavaju.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …