Šesta sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu je na sednici od 13. decembra razmotrio Informaciju predstavnika Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve o njihovom zahtevu za vraćanje oduzete imovine na teritoriji Rumunije.

Milorad Ilić, predstavnik Eparhije temišvarske SPC istakao je da se parnica za vraćanje oduzete imovine Eparhiji temišvarskoj vodi već 18 godina. Reč je o Zadužbini Makre Stojković, dvospratnoj kući sa zemljištem koja se nalazi u centru Temišvara, a koju je Eparhiji oduzela rumunska država 1968. godine. Eparhija temišvarska SPC bi u slučaju vraćanja oduzete imovine, taj objekat stavila na raspolaganje srpskoj gimnaziji „Dositej Obradović“, naveo je Ilić.

Sednici je prisustvovao i Rastko Janković, savetnik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koji je izrazio podršku Kancelarije za rešavanje problema u vezi sa vraćanjem oduzete imovine u Temišvaru.
Tokom rasprave, članovi Odbora su se složili da je ovo pitanje veoma bitno i sa aspekta međudržavnih odnosa Srbije i Rumunije i usvojili su Zaključak da se Odbor za dijasporu i Srbe u regionu zvaničnim dopisom obrati relevantnim institucijama koje mogu da pomognu u rešavanju problema koji je izneo predstavnik Eparhije temišvarske Srpske SPC.

(izvor: veb sajt – Narodna skupština Republike Srbije)

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …