Šesti literarni konkurs ,,Profesor Vuko Velaš“

U organizaciji udruženja ,,Srpski Soko“, u rezidenciji Ljubibratića u Herceg Novom, 12. novembra 2020. godine, organizovana je dodela diploma i nagrada najuspešnijim učesnicima Šestog literarnog konkursa ,,Profesor Vuko Velaš“, za rad na srpskom jeziku pisan ćirilicom.

Imajući u vidu složene epidemiološke uslove, broj prisutnih kao i program dodele diploma i nagrada, upodobljen je odgovarajućim zdravstvenim procedurama.

Predsednik udruženja ,,Srpski Soko“ iz Herceg Novog, publicista Nebojša Rašo je obraćajući je prisutnima istakao značaj projekta ,,Profesor Vuko Velaš“ koji se animiranjem najmlađih naraštaja (učenika osnovnih škola) bavi očuvanjem srpskog jezika i ćirilice u Crnoj Gori. Nebojša Rašo se u svom govoru posebno zahvalio Republici Srbiji, Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova na pruženoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

Na literarnom konkursu su učestvovali učenici osnovnih škola iz Opštine Herceg Novi. Stručni žiri u sastavu: profesori srpskog jezika i književnosti Gordana Stijepčić Bulatović, Zorica Marković i književnik Nikola Malović, izabrao je najbolje radove na na konkursu, a jedna nagrada je dodeljena i za najlepši rukopis.

Prvu nagradu učenici Vasilisi Simović je na predlog Nebojše Raša uručio konzul žeran Zoran Dojčinović. Uručenju nagrada pored roditelja i nagrađenih učenika, prisustvovao je i potpredsednik Opštine Herceg Novi, Miloš Konjević.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …