Škola srpskog na Malti vetar u leđa za dijasporu

Srpski obrazovno-kulturni centar „Sv. Jelena Anžujska“ na Malti poslao je pismo Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u kome se zahvaljuje na podršci za osnivanje škole srpskog jezika i organizovanje srpske zajednice.

„Srpska dijaspora na Malti je relativno mlada i do prošle jeseni nije imala ni diplomatskog predstavnika, ni svoj molitveni prostor, ni školu srpskog jezika, a onda smo sve to dobili u samo mesec dana i time postavili zdrave temelje za očuvanje nacionalnog identiteta i neraskidive veze s maticom. Što bi narod rekao, a mi u šaljivom tonu ovde navodimo: ‘Povukli ste nogu’.“, navodi se u pismu, koje je potpisala predsednica udruženja Jelena Jablanov Maksimović.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu podržala je prošle godine projekat otvaranja škole srpskog jezika na Malti za 170 učenika, pripadnika  naše dijaspore, na 4 lokacije na samom ostrvu – Aura, Gzira, Birzebudža i Marsaskala, kao i na ostrvu Gozo. Zahvaljujući dobroj saradnji s Ministarstvom prosvete Srbije, ova škola postala je nedavno i deo njihove organizovane nastave.

 

 

 

 

 

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …