Skup predstavnika dijaspore u Konzulatu Srbije u Trstu

Generalni konzulat Republike Srbije u Trstu organizovao je 29. maja skup predstavnika dijaspore povodom prijema Udruženja veterana 63. Padobranske brigade, koja je pronosila svoju zastavu bratstva kroz grad Trst.

Pukovnik Vidoje Kovačević, predsednik Udruženja veterana, ovom prilikom je u znak zahvalnosti uručio generalnoj konzulki Ivani Stojiljković plaketu i zahvalnicu sa ispisanom vojničkom zakletvom 63. Padobranske brigade. Uručena je zahvalnica i gospodinu Vladimiru Stojiljkoviću, kao i crvena beretka brigade i knjiga „63 minuta večnosti“ koju je napisao veteran brigade gospodin Momčilo Minić. GK Ivana Stojiljković je u svom obraćanju navela da je velika čast primiti tako divna znamenja i istakla da to pripada svima nama, da će Zahvalnica i Plaketa ostati u Generalnom konzulatu za sećanje na ovaj značajan i divan dan. Nakon toga izvršena je primopredaja zastave bratstva, odakle će zastava putovati do Milana a zatim i dalje.

Članovima legendarne 63. Padobranske brigade i svim prisutnima obratili su se i zahvalili arhijerejski zamenik Eparhije austrijsko – švajcarske, protojerej-stavrofor Raško Radović; arhijerejski namesnik za Italiju i Maltu, protojerej Dalibor Đukić; potpredsednik Crkveno pravoslavne opštine Trst gospodin Rade Milivojević, i predsednik Saveza Srba u Italiji, Dušan Aleksić. Gospodin Aleksić je nakon obraćanja odrecitovao pesmu „Mrtva straža sa Košara“ autora Nevena Milankovića, koja je opisana u njegovoj knjizi „Zov Košara“. Takođe je u ime Saveza uručio i zahvalnicu 63. padobranskoj brigadi i poklonio im zastavu Saveza Srba u Italiji.

Nakon svih obraćanja druženje se nastavilo uz prigodan umetnički program i posluženje koje su priredili članovi udruženja „Pontes Mostovi“ iz Trsta.

Udruženje veterana 63. Padobranske brigade je nestranačko i nevladino udruženje, čiji je cilj negovanje tradicije. Za iskazane vojničke vrline, brigada je odlikovana ordenom „Narodni Heroj“. Udruženje je formirano sa ciljem da očuva ime, obeležja i sećanje na pale saborce, kao i tradiciju neraskidivog drugarstva koje vlada među pripadnicima 63. Padobranske brigade. Prenoseći pozitivna iskustva i patriotizam mlađem naraštaju, njihov cilj je jačanje srpske države i društva. Želja im je da upoznaju građane celog sveta sa istinom o istorijskom putu, postojanju i radu ove legendarne brigade, kao i da prenesu tradiciju herojstva srpskog naroda.

Savez Srba u Italiji

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …