Srbi iz Slovenije gosti Kancelarije

Direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković razgovarala je sa delegacijom Saveza srpskih društava Slovenije (SSDS) o otvorenim i nerešenim pitanjima srpske nacionalne zajednice u Sloveniji i mogućnostima unapređenja saradnje s institucijama u matici.

U poseti Kancelariji bili su predsednik SSDS Zlatomir Bodiroža, potpredsednik Ilija Janković, delegat u Skupštini dijaspore i Srba u regionu Nikola Todorović i glavni i odgovorni urednik novina „Mostovi“ Dušan Jovanović.

Delegacija iz Slovenije predstavila je dosadašnje aktivnosti SSDS, s posebnim akcentom na pitanje statusa srpske nacionalne zajednice u ovoj državi.

Direktorka Kancelarije rekla je da u Sloveniji srpski narod nema status nacionalne manjine, a najbrojnija je etnička zajednica posle Slovenaca.

“Dobijanjem statusa nacionalne manjine, Srbima u Sloveniji bila bi zagarantovana prava po najvišim međunarodnim standardima – odgovarajuća prava na predstavnike u parlamentu, službenu upotrebu maternjeg jezika, finansiranje kulturno-prosvetnih aktivnosti i službene veze sa maticom.Kancelarija će biti poluga da se ovakva pitanja postave pred zvaničnike zemalja u regionu“, naglasila je direktorka Drašković

Predstavnici Srba iz Slovenije i direktorka Kancelarije usaglasili su se da zajedno rade na uspostavljanju dobrih odnosa i stabilnijeg pravnog okvira za saradnju s institucijama Srbije.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …