Srbija koristi makedonska iskustva

Aleksandar Vlajković, zamenik direktora Kancelarije za dijasporu i Aleksandar Čotrić, predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu su prilikom posete Makedoniji inicirali sastanak u Sobranju kako bi razgovarali o tamošnjem iskustvu izbora poslanika iz dijaspore, sprovodeći inicijativu iznetu na sednici Radne grupe Kancelarije za izmene i dopune Zakona o dijaspori.

Očekuje se da će se taj susret dogoditi uskoro, uz posredovanje otpravnice poslova ambasade Srbije u Skoplju Dušanke Divjak Tomić.

Oni su razgovarali sa Ivanom Stoiljkovićem, poslanikom Demokratske partije Srba u Sobranju, koji je ukazao na dobre i loše strane uvođenja poslanika iz dijaspore i predložio da makedonski poslanici iz rasejanja iznesu svoja iskustva.

Aleksandar Čotrić je rekao da će tražiti da se izborni zakoni u Srbiji promene, kako bi se obezbedilo da od ukupno 250 poslanika skupštinskog saziva nekoliko njih direktno bira dijaspora u posebnoj izbornoj jedinici.

Aleksandar Vlajković je dodao da je potrebno prikupiti iskustva o izboru poslanika iz dijaspore, ne samo iz Makedonije, nego i iz drugih država koje imaju narod u rasejanju i njihove predstavnike u parlamentu, kako bi Srbija sledila njihov primer.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …