Srbija u nevolji, pomoć je dobrodošla

Informacije na ovoj stranici su ažurirane

Vlada Republike Srbije otvorila je dinarski i devizni račun za pomoć u procesu otklanjanja posledica od poplava. Pomoć u vidu finansijskih sredstava je prioritet za donacije iz inostranstva. Novčane donacije je moguće uplatiti i putem Pay Pal-a. Sve informacije u vezi zvaničnih računa Republike Srbije možete dobiti na adresi floodrelief.gov.rs

slajder-ingo-poplave

Ministartvo finansija je saopštilo da je moguća uplata humanitarne pomoći žrtvama poplave u Srbiji putem PayPal-a iz 193 zemlje i regiona. Donacije se primaju putem floodrelief.gov.rs Račun pripada diplomatskom predstavništvu Srbije u Briselu odakle se novac direktno prebacuje na račun Vlade Republike Srbije namenjen pomoći ugroženima od poplava. 

Udruženja, organizacije i pripadnici dijaspore imaju na raspolaganju i imejl  pomoczapoplavljene@dijaspora.gov.rs

Dinarski broj računa: 840-3546721-89, svrha uplate: otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave.

Devizni broj računa: 01-504619-100193230-000000-0000 – Ministarstvo finansija – Uprava za trezor, Beograd – namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava, IBAN kod: RS35908504619019323080. 

Instrukcije za plaćanje u evrima i dolarima preuzmite ovde.

Žiro račun Grada Beograda i Sekretarijata za finansije je 840-744141843-14, model 97, poziv na broj: 39-501-04.

Vlada Srbije obavestila je građane da pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima Srbije mogu slati putem SMS poruka na broj 1003, za sve tri mreže mobilnih operatora (Telenor, Telekom i VIP). Cena poruke je 100 dinara, a sredstva će biti usmerena na račun Vlade Republike Srbije. Važi samo za SMS-ove iz Srbije. Spisak SMS brojeva za pomoć Srbiji kod pojedinih nacionalnih operatera pogledajte ovde.

Kompanije koje žele da pomognu ugroženom stanovništvu, mogu se obratiti na telefone kol centra Ministarstva unutrašnjih poslova. Kol centar je otvoren 24 časa, a preko njega će biti vršena i koordinacija sa drugim državnim organima.

Ministarstvo spoljnih poslova je dozvolilo mogućnost da diplomatsko – konzularna predstavništva Republike Srbije otvore posebne račune za uplatu donacija. Listu računa koje su objavile ambasade možete preuzeti ovde.

Uplatom preko računa diplomatsko – konzularnog predstavništva izbegavaju se troškovi transfera pojedinačnih uplata. Svaka donacija prosleđuje se na račun Vlade Republike Srbije (Ministarstvu finansija), zajedno sa podacima o imenu uplatioca i uplaćenom iznosu. Podatke o brojevima računa u pojedinim zemljama možete preuzeti i na internet prezentacijama ambasada.

Ukoliko se pomoć upućuje u vidu robe, pripadnicima dijaspore, kao i organizacijama i udruženjiima dijaspore savetuje se da kontaktiraju najbliže diplomatsko – konzularno predstavništvo za pomoć.

Svi zainteresovani za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu u robi mogu da se obrate isključivo Crvenom krstu koji vrši prihvat i raspodelu pomoći ugroženima.

Kontakt telefon je +381(0)11 303 2125 lokal 217 i lokal 215.

Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je Uputstvo za dostavljanje humanitarne pomoći – molimo sve građane koji žele humanitarnu pomoć prikupljenu u inostranstvu da dopreme za Srbiju da se obrate najbližem konzularnom predstavništvu Republike Srbije, sa popunjenim obrascem o sadržaju pošiljke, kako bi isti overili pre puta za RS.

O dostavi humanitarne pomoći iz EU preko Republike Hrvatske pročitajte ovde. 

Trenutne prioritete za humanitarnu pomoć pre sakupljanja proverite sa Crvenim krstom ili direktno sa lokalnom zajednicom ukoliko znate adresu krajnjeg odredišta vaše humanitarne pomoći.

Uputstvo donatorima lekova i medicinskih sredstava možete preuzeti ovde.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …