Srpska kultura i jezik ne poznaju granice

Predstavnici Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra iz Budimpešte bili su gosti odbora SPKD „Prosvjeta“u Austriji, u četvrtak, 12. juna 2014. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U punoj sali Hrama Svetog Save, u trećem bečkom okrugu, u ime domaćina prisutne je pozdravio predsednik, profesor Srđan Mijalković, istakavši da je ovo još jedan u nizu susreta Srba koji žive u dijaspori, koje „Prosvjeta“ organizuje, a cilj im je povezivanje i zajedničko delovanje na polju očuvanje srpske kulture, jezika i nacionalnog identiteta.

U ime Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj, pozdravni govor održao je Milan Đurić, direktor ustanove. Đurić je istakao da se Srpski kulturni centar nalazi na prestižnom mestu u Budimpešti, kako mnogi vole da kažu „na peštanskom Brodveju”.

Srpski Centar je je otvoren za publiku, a na izvestan način, predstavlja izlog srpske manjine u Mađarskoj i izlog Srbije u Budimpešti i rasejanju uopšte. Jedan od osnovnih zadataka Srpskog Centra je da produbljuje saradnju sa ostalim samoupravama, udruženjima, organizacijama, institucijama Mađarske, institucijama kulture Republike Srbije i regiona.

Đurić je zaključio da je Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj institucija koja afirmiše srpsko kulturno nasleđe i savremena dostignuća srpske kulture u Mađarskoj, integrišući ih u svetske i evropske kulturološke tokove.

O kulturnim aktivnostima govorila je Diana Kondić Đurić, koordinator programa. Ona je istakla da se u Srpskom kulturnom centru, na godišnjem nivou, organizuje oko 90 različitih kulturnih manifestacija, a svoje programske aktivnosti realizuje kroz razne muzičke, pozorišne, književne, izložbene, dečje, jezičke, folklorne, likovne programe, sopstvenu produkciju, izdavaštvo.

Naglasila je da očuvanje srpskog jezika u dijaspori predstavlja značajan faktor za opstanak jednog naroda i da ovakvi susreti daju doprinos u borbi za opstanak srpske kulture na svim prostorima gde žive Srbi. Centar poseduje i biblioteku-arhivu sa preko 5.000 različitih naslova.

Podsetila da je „Mesec srpske kulture“ centralna manifestacija koja se održava ne samo u Budimpešti, već i u drugim gradovima u Mađarskoj i iskoristila priliku da predstavnike „Prosvjete“pozove na ovu kulturnu manifestaciju, koja počinje 12. septembra, a završava se 10. oktobra 2014. godine.

O propagadno- informativnoj delatnosti Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj govorila je novinar Radojka Filaković. Naglasila je ogroman značaj dobre saradnje i podrške od strane mađarskih medijskih kuća, kada je reč o aktivnostima ove kulturne institucije. Podsetila je prisutne da se aktivnosti KDCSM mogu pratiti putem dvojezičnog sajta: http://dc.szerb.hu/?page_id=15&lang=sh.

Nakon zvaničnog dela programa razvila se diskusija, pa su dogovoreni i konkretni koraci i mogućnosti kulturne saradnje na polju očuvanja srpskog jezika i kulturne baštine.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …