Srpska pravoslavna škola u Johanesburgu

U jedinoj srpskoj pravoslavnoj crkveno-školskoj opštini na afričkom kontinentu, u Johanesburgu, pri hramu sv. Tome, osnovana je „Škola sveti apostol Toma“.
Škola je nastala spajanjem već postojeće likovne sekcije i folklora, a pored raznih likovnih veština, izučavanja domaće radinosti i tradicije i raznovrsnih folklornih igara, u školi će naša deca učiti srpski jezik i ćirilicu, matematiku, istoriju, muzičko i veronauku. Potpuno volonterski i sa puno ljubavi, znanja, iskustva i entuzijazma, o deci će se brinuti i učiti ih Mirjana Hristova, Tatjana Đukić iz KUD-a Balkan, otac Pantelejmon, a u perpsektivi se planira angažovanje još učitelja.
Pored ostalih mnogobrojnih aktivnosti, namera je da sva deca iz „Škole sveti apostol Toma“, učestvuju u crkvenim slavama i proslavama, priređuju izložbe i koncerte, angažuju se u školskom kvizu i na konkursima koji se organizuju u otadžbini. Članovi Crkvenog odbora iz Johanesburga nadaju se podršci Ministarstava prosvete i kulture i Kancelarije za dijasporu Vlade Srbije.
Srpska pravoslavna škola će tesno sarađivati sa Crkvenim odborom u Johanesburgu i biti pod duhovnim rukovodstvom starešine hrama arhimandrita Pantelejmona.

Check Also

Otkriven spomenik posvećen svim generacijama Srba u Kanadi

Srpska zajednica dobila je spomenik koji je posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali naše …