Srpska škola u Parizu

Projekat „Digitalna učionica u funkciji unapređenja dopunske nastave na srpskom jeziku u Parizu“ koji je projektno sufinansirala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, uskoro ulazi u drugu fazu realizacije za oko 500 učenika širom Pariskog regiona, najavila je Blaženka Trivunčić, koordinator dopunske nastave u Francuskoj, Italiji i Sloveniji.

Prva etapa podrazumeva organizacione pripreme, nabavku tehničkih sredstava i stručno usavršavanje. Učešćem nastavnica u jednomesečnoj „Onlajn obuci predavača koji se bave očuvanjem srpskog jezika u dijaspori i regionu“, u organizaciji Akademske srpske asocijacije iz Niša, nastavnice su dobile određeni vid stručne podrške u razvoju metodičkih i digitalnih kompetencija. U drugoj nedelji septembra su, nakon sastanka u Ambasadi Republike Srbije u Parizu, nastavnice Milija Jevremović, Katarina Strailović, Tamara Nacik, Ljiljana Simić i Slavica Milić sa koordinatorom dopunske nastave Blaženkom Trivunčić i Sanjom Lui, predstavnikom Udruženja „Francusko-srpsko prijateljstvo Sen Mor“, kupile opremu.

U drugom delu realizacije projekta planirano je interaktivno uključivanje učenika u rad, putem digitalnih udzbenika i e-alata koji su njima bliski. Aktivnosti će trajati od oktobra do februara u mestima Pariz, Roni su Boa, Ivri sir Sen, Pjerfit, Obervilije, Montrej, Sen Mor de Fose, Bondi, Sans, Orlean, Kurbevua i Epon.

Školska internet stranica dostupna je na sajtu  srpski.fr, školskoj Fejsbuk stranici „Srpska škola u Francuskoj i Italiji“, a nastavni prilozi u elektronskoj bazi nastavnih materijala dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu „Čas po čas“.

Nova tehnička oprema – novi bim projektor, od ove godine koristiće i prilikom realizacije projekta „Obrazovni krug“ koji povezuje đake iz matičnih škola iz R. Srbije sa đacima polaznicima dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu, ovi  bilingvalni susreti biće organizovani u Kulturno informativnom centru R. Srbije u Parizu.

Blaženka Trivunčić u ime Srpske škole se zahvaljuje Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i v.d. pomoćniku direktora Rastku Jankoviću na podršci koja je započela akcijom dopremanja udzbeničkih kompleta za 680 učenika u celoj Francuskoj, te da „svojim činjenjem podseća da se temelji jezičkog i kulturnog identiteta u rasejanju postavljaju upravo u srpskim školama, a doprinose negovanju kulturne slike srpske zajednice u Parizu – u aktuelnom trenutku, ali i u decenijama pred nama“.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …