Srpski jezik u Sloveniji

Srpski jezik i kultura uče se u osnovnim školama širom Republike Slovenije  (Ljubljana, Maribor, Kopar, Kranj, Postojna, Nova Gorica, Kamnik i druga mesta). Za sada je formirano je 60 nastavnih grupa sa 817 đaka. Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u Sloveniji ostvaruje se u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije od školske 2020/21. godine.

Nastavnici su u Republiku Sloveniju došli krajem septembra 2020. godine, a pripremi za otpočinjanje nastave prethodio je radni sastanak u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani, organizovan 27. septembra 2020. godine.

„Srpska zajednica u Sloveniji pokazala je dobrodošlicu i spremnost na saradnju, koju će Veće nastavnika u budućem periodu razvijati. Među kolegama je izražena odlična komunikacija i hrabro odolevanje svim izazovima u počecima koji nisu nimalo jednostavni, a prvi održani časovi neposredne nastave i nastave na daljinu pokazuju posvećenost i stručnost“, izjavila je Blaženka Trivunčić, koordinator za dopunsku nastavu u Sloveniji.

Nastavu na srpskom jeziku u Sloveniji izvode Danilo Spasojević, Jelena Stefanović, Svetlana Todorović, Tamara Svrzić, Maja Anđelković Šeguljev, Nevena Stupar, Dragana Šoškić i Draga David. Kontakti sa nastavnicima i raspored po školama nalaze se OVDE.

U skladu sa novonastalom epidemiološkom situacijom i merama koje je donela Vlada Republike Slovenije, nastava na srpskom jeziku izvodi se po „onlajn“ modelu od 19. oktobra, preko Zum aplikacije i Gugl učionice. Ovaj tip nastave je privremenog karaktera, a uslovljen je trajanjem zdravstvenih mera propisanih od strane Vlade Republike Slovenije.

Projekat je realizovan uz podršku Kabineta predsednika Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije/Ambasade Republike Srbije u Ljubljani, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Saveza Srba Slovenije i drugih srpskih organizacija i udruženja širom Republike Slovenije, te uz snažnu podršku Srpske pravoslavne crkve.

Istovremeno, projekat se sprovodi u okviru programa Ministarstva obrazovanja i sporta Republike Slovenije ”Negovanje jezika i kulture narodnosti Slovenije”.

 

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …