Srpsko kulturno nasleđe kroz folklor i tradiciju u Francuskoj

Izvor: RTS

Ansambl narodnih igara i pesama „Oro“ iz Pariza realizovao je svoj novi projekat u saradnji sa Srpskom dopunskom školom u Pariskom regionu. Folklorno društvo je, uprkos propisanim zdravstvenim merama, obrazovalo mlade đake preko video-konferencija.

Kroz veoma zanimljive prezentacije, učenici srpske škole su se upoznali sa srpskim narodnim nošnjama koje su se nosile na Balkanu poslednjih vekova. Prezentacije su se održale u peridu od 25. novembra do 13. decembra 2020.

Učectvovala su srpska odeljenja iz mesta Pariz, Bondi, Canc, Pjerfit, Sen Mor de Fose, Montrej, Anjer, Roni su Boa i Ivri sir Sen i Epon. Više od 250 đaka prisustvovalo je prezentacijama i razgovorima sa folklornim igračima.

Irina Maksimović i Nina Grbović su zvanični „ekonomi“ Ansambla „Oro“. One su zadužene za uređivanje kostima i njihovu pripremu pre događaja. Tokom ovog projekta, one su izložile kostime Ansambla „Oro“ ispred mladih gledaoca i pričale im o značenju i istoriji svakog najpoznatijeg predmeta. U prijatnoj atmosferi deca su bila radoznala slušajući istorijske anegdote i postavljala su vrlo zanimljiva pitanja o detaljima prikazanih kostima.

Na ovaj način su se najmlađi pripadnici srpske zajednice u Pariskom regonu upoznali sa srpskim kulturnim nasleđem i značajem tradicije u očuvanju nacionalnog identiteta. Deca su bila pripremljena za susret sa folklornim društvom jer je dopunska škola u Pariskom regionu uradila tematski čas Kolo, srpsko kulturno nasleđe, odakle se može preuzeti i prezentacija sa ukrštenim rečima koje je pripremilo folklorno društvo.


Koliko su deca bila motivisana, pokazuju i njihovi radovi. Luka je iz mesta Sen Mor de Fose uradio pokretnu lutku u narodnoj nošnji i poslao učiteljicama i Ansamblu, a mnogi mali đaci su izrazili želju da pohađaju časove folklora.

Posle karantina, ANIP „Oro“ i srpska dopunska škola planiraju nactavak saradnje kroz kulturne susrete.

Projekat je sufinasniran od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu putem konkursa za sufinansiranje.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …