Susreti matice, dijaspore i Srba u regionu u Banja Luci

U Banja Luci su se 22. i 23. septembra 2020. godine održali se susreti matice, dijaspore i Srba u regionu, u  organizaciji Republičkog saveza Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije „Koreni“ Srbija, Republičkog Udruženjа „Koreni“ Banja Luka, Republika Srpska i Udruženjа „Koreni“ Cirih, Švajcarska, a uz svesrdnu pomoć Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Vlade Republike Srpske, Privredne komore Banja Luke i grada Banja Luke .

Predstavnici banjalučkog Republičkog udruženje matice, dijaspore i Srba u regionu “Koreni” i istoimeni Republički savez Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije potpisali su 22. septembra 2020. godine u Banjaluci sporazum o saradnji.

Predsednik banjalučkog Udruženja “Koreni”, Mirjana Stojanović Trivanović, tom prilikom je istakla da ulazak banjalučkog udruženja u Savez govori da će zajedničkim nastupom raditi sa svim udruženjima u Srbiji, kako bi se što kvalitetnije povezala matica i dijaspora.

Predsednik Udruženja “Koreni” iz Lopara Stojan Stevanović, koji je i predsednik srpskih privrednika iz Švajcarske, rekao je da je cilj ove asocijacije stvaranje jednog saveza radi lakšeg funkcionisanja. Cilj osnivanja udruženja jeste podizanje poverenja i odgovornosti dijaspore i Srba u regionu prema matičnoj državi Srbiji.

U Banskom dvoru u Banja Luci, svečanom potpisivanju navedenog sporazuma o saradnji, ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u Banja Luci, prisustvovala je i konzul Vesna Marinković.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …