Svetosavska akademija u Skoplju

Izvor: Tanjug, RTRS

Svetosavskom akademijom u Skoplju obeležen je 27. januar, Nacionalni dan Srba u Severnoj Makedoniji. Svetosavska akademija pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije i Vlade Severne Makedonije održana je u Makedonskom narodnom pozorištu, u organizaciji Srpskog kulturnog centra.

Izvor: Tanjug, RTRS

Svečanosti su prisustvovali predsednik Vlade Republike Severne Makedonije, Oliver Spasovski, generalni sekretar Predsedništva Republike Srbije, Nikola Selaković u svojstvu ličnog izaslanika Predsednika Republike Srbije. član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, ambasadorka Dušanka Divjak Tomić, i ambasador Ruske Federacije, Sergej Bazdnikin.

Generalni sekretar Predsedništva Srbije Selaković preneo je pozdrave Predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića uz poruku bratske ljubavi i podrške.

Oliver Spasovski je rekao da delo Svetog Save inspiriše i osam vekova nakon njegove smrti, te da on pripada svim hrišćanima bez obzira u kojim državnim granicama žive.

„Kada kažemo da delo Svetog Save inspiriše, imamo u vidu i naše opredeljenje da gradimo i negujemo društvo jednako za sve“, rekao je Spasovski u Makedonskom narodnom teatru povodom obeležavanja 27. januara, Nacionalnog dana Srba i dodao da delo Svetog Save inspiriše da se gradi društvo uz poštovanje svih etničkih zajednica. U programu Svetosavske akademije učestvovao je Orkestar Kopnene Vojske Srbije, mešoviti hor Vojske Srbije, Jadranka Jovanović, Bora Dugić i drugi. Svetosavsku besedu govorio je profesor Darko Tanasković.

Svetosavska povelja Miloradu Dodiku

Na Svetosavskoj akademi u Skoplju svečano je uručena Svetosavska povelja Miloradu Dodiku. U obrazloženju, između ostalog stoji, da se Svetosavska povelja dodeljuje Dodiku za izuzetan doprinos afirmisanju srpskog nacionalnog pitanja u celom regionu i za značajan doprinos u očuvanju srpstva i srpske kulture i tradicije u Severnoj Makedoniji.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …