Svetosavska video poruka Arnoa Gujona na online Svetosavskoj akademiji u Temišvaru

U organizaciji Saveza Srba u Rumuniji u svečanoj sali Srpskog kulturnog centra u Temišvaru, 27.01.2021. godine, održana je svečana Svetosavska akademija. Zbog strogih mera i zabrane okupljanja više od 20 lica u zatvorenom prostoru, program akademije je emitovan uživo preko zvaničnog Fejsbuk kanala Saveza Srba u Rumuniji.

Svečanost je otvorena himnom Svetom Savi u izvođenju Mešovitog hora Srpske saborne crkve u Temišvaru. Program, koji je kombinovan sadržajima uživo iz Srpskog kulturnog centra i emitovanjem video poruka i kulturnih sadržaja, nastavljen je obraćanjem generalnog konzula V. Tadića i pozdravom video porukom ministra spoljnih poslova, N. Selakovića. U nastavku je emitovana i video poruke v.d direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu A. Gujona. Kazivanje o 100-godišnjici priključenja Srpske pravoslavne eparhije temišvarske srpskoj patrijaršiji  izneo je protonamesnik dr Saša Jašin, a besedu o Svetom Savi izgovorio je prof. dr Slavomir Gvozdenović dugogodišnji predsednik SSR u tri mandata.

U umetničkom delu programa uživo je nastupila violinistkinja Nada Petrov, član Banatske filharmonije iz Temišvara, a emitovani su i snimci raznih numera izvedenih na svetosavskim akademijama u Rumuniji prethodnih godina. Program je ukupno trajao više od sat vremena i zabeležio gledanost veću od 5.000 pregleda.

Prethodno su u svim hramovima Srpske pravoslavne Eparhije Temišvarske služene liturgije uz tradicionalno učešće dece u recitovanju pesama posvećenih Svetom Savi.

Kompletan program Svetosavske akademije u Temišvaru možete da pogledate na sledećem linku: https://fb.watch/3ntW3VkD-q/

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …