U Beču postavljena spomen ploča Mini Karadžić

Austrijsko-srpsko kulturno društvo „Vilhelmina Mina Karadzić” izdejstvovalo je da Mina Karadzić u Beču dobije spomen ploču.

Portret Mine Karadzić, delo Jovana Isailovića mlađeg (Vikipedija)

Spomen ploča ćerki reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadzića postavljena je na zgradi na adresi Razumovskigase 22, u trećem bečkom okrugu.

Ta spomen ploča se nalazi na zgradi kod spomenika Vuku Karadziću okružena cvećem i zelenilom, prenosi Tanjug.

Na spomen ploči na nemačkom i srpskom jeziku, pored slike Mine Karadzić, napisani su njeno ime, godina rođenja i smrti, kao i da je bila austrijsko-srpska slikarka i književnica.

Spomen-ploču je postavilo Austrijsko-srpsko kulturno društvo „Vilhelmina Mina Karadzić” koje se u svojim aktivnostima, između ostalog, zalaže za očuvanje lika i dela Mine Karadzić, pesnikinje, prevodioca i prve srpske slikarke.

Predsednica Društva Svetlana Matić se zahvalila Upravi za saradnji sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije na podršci, Zajednici srpskih klubova u Beču, stanarima i vlasniku zgrade, uz čiju je pomoć i saglasnost ovaj projekat i realizovan.

Idejni projekat za spomen-ploču izradio je Borivoje Lukić, vajar iz Beograda.

Zvanično otvaranje spomen-ploče predviđeno je u narednom periodu, ukoliko epidemiološke mere, vezane za Kovid 19 budu dozvolile, a o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.

Inače Matićeva, predsednica bečkog Društva, objavila je knjigu „Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadzić” na srpskom i nemačkom jeziku, u kojima je istakla značaj i doprinos Vukove ćerke u očuvanju srpskog jezika, nacionalnog i kulturnog identita i građenju mostova saradnje i kulture između dva naroda.

Tanjug

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …