U Kraljevu most kanadskog Srbina

Izvor: Večernje novosti

Suština ovog mosta nije samo ono što će svako napominjati – da je bio neophodan, da će doprineti razvoju i privrednom napretku grada i regiona, i da je kapitalni infrastrukturni projekat. On ima i drugu dimenziju, ljudsku i zadužbinarsku. Uz Spasića, Kolarca, Igumanova i kapetana Mišu, danas zlatnim slovima ispisujemo i ime zadužbinara i dobrotvora Milomira Glavčića, koji je donacijom od milion evra omogućio izgradnju novog mosta preko Ibra.

most kv

Ovim rečima predsednik Republike Tomislav Nikolić danas je u Kraljevu, pred više stotina građana, pustio u saobraćaj novi most preko Ibra, u prisustvu zvanica među kojima su bili episkop žički Justin, ambasador Kanade u Srbiji Roman Vaščuk, načelnik Raškog okruga Mateja Mijatović, gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić i brojni drugi gosti.

Novi drumsko-pešački most, dužine 240 i širine 12 metara, sa dve kolovozne trake, pešačkom i biciklističkom stazom, spaja prigradsko naselje Ribnicu na desnoj obali Ibra i Staru čaršiju na levoj. Njegova izgradnja, s rasvetom i pristupnim saobraćajnicama, ukupno je koštala 314 miliona dinara. Uz novac iz gradskog budzeta, dobrotvor Milomir Glavčić (87), Kanađanin srpskog porekla, rodom iz sela Kovača podno Kopaonika, poklonio je Kraljevčanima 1,4 miliona kanadskih dolara, odnosno oko milion evra za izgradnju, pa će se most, iako na tome nije insistirao, zvati – „Most Milomira Glavčića“.

– Ovo je poseban dan i za Srbiju i za Kanadu. Uveren sam da će ovaj most, zadužbina Kanađanina srpskog porekla svom rodnom kraju, nadživeti sve nas kao opipljiv dokaz da saradnja između dve zemlje ne bi bila moguća bez ljudi koji su povezani neraskidivim nitima – rekao je Roman Vaščuk, ambasador Kanade u Srbiji.

Pomoć poplavljenima

Predsednik Nikolić Kraljevčanima je uručio i donaciju Fondacije „Dragica Nikolić“ u građevinskom materijalu, namenjenu obnovi 180 kuća oštećenih u majskoj poplavi.

– Ovom prilikom moram da regujem na izjave pojedinaca koji tvrde da je ovoj Fondaciji lako da gradi kuće, pošto, kako su podsmešnjivo rekli, to može i na livadi i na Dedinju. Nijedna kuća koju Fondacija gradi i obnavlja nije urađena bez neophodnih papira – rekao je Nikolić.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …