U maju Konferencija srpske medicinske dijaspore

Izvor: RTS

Konferencija srpske medicinske dijaspore 2013. biće održana od 16. do 18. maja u Beogradu. Zahvaljujući velikom odazivu naših lekara iz dijaspore, dolazi stotinak vrhunskih stručnjaka, predavača i aktivnih učesnika iz celog sveta.

Pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra Drugog i princeze Katarine u Beogradu će sredinom maja biti održana četvrta Konferencija srpske medicinske dijaspore.

Programom konferencije planirana je plenarna sesija koja će pokriti najnovije smernice Svetske zdravstvene organizacije i zdravstvenu zaštitu u SAD. Teme će biti i obrazovanje i timski rad sa primerima iz Kanade, kao i medicinske inovacije usmerene na pacijente, sa primerima iz Velike Britanije. Ove teme su predmet izuzetnog interesovanja svih zdravstvenih radnika ali i studenata medicine i farmacije.

Domaćini okruglih stolova biće različite klinike Kliničkog centra Srbije i Medicinski fakultet u Beogradu, a moderatori naši istaknuti lekari i profesori medicine.

Posebna sednica će biti održana na Medicinskom fakultetu u Beogradu gde će u fokusu biti studenti medicine kojima će predavači iz dijaspore približiti medicinsko obrazovanje u inostranstvu.

Među stotinak lekara koji dolaze iz inostranstva nalaze se vrhunska imena, istaknuti lekari iz dijaspore. Njima će se pridružiti vodeća imena srpskog zdravstva i članovi Kraljevskog medicinskog odbora.

Konferencija će zvanično biti otvorena 17. maja, u hotelu Metropol Palas, a očekuje se da otvaranju, između ostalih, prisustvuju i patrijarh srpski Irinej, ministarka zdravlja Slavica Đukić – Dejanović, ministar inostranih poslova, Ivan Mrkić.

Konferencija se održava u organizaciji Fondacije princeze Katarine, a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom inostranih poslova Republike Srbije, Kancelarijom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije, medicinskim fakultetima Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Novom Sadu, Srpskim lekarskim društvom, Svetskom zdravstvenom organizacijom i medicinskim odborima Lajflajn humanitarne organizacije iz Čikaga i Kanade.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …