U Vukovaru održani Regionalni susreti srpskih folklornih društava

KUD „Sloga“ iz Vukovara bio je domaćin i organizator manifestacije pod nazivom „Festival mladih Vukovar-Regionalni susreti srpskih folklornih društava“, koji se 8. oktobra 2022.g. održao u Vukovaru pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Prvi deo festivala bila je izložba fotografija „Srbi kroz vekove u Vukovaru“ i izložba „Nošnje iz okoline Vukovara“, postavljene u Ustanovi u kulturi- Srpskom domu u Vukovaru. Članovi KUD-ova iz regiona, koji su učestvovali na festivalu, imali su priliku kroz stare fotografije saznati više o nemjerljivom doprinosu Srba u razvoju i stvaranju slike grada kakav je i danas kao i o kraljičkoj narodnoj nošnji koju su nosile devojke koje su išle u obred „Kraljice“, a vezan je za svetac Duhove. Karakteristična je po tome što su devojke nosile šešir koji je ukrašen cvećem i paunovim perom, kao i ogledalom koje je štitilo od zlih sila. Ovo je i obredna igra inicijacije, pošto su devojke koje su bile kraljice, bile spremne za udaju te je zbog toga nošnja potpuno bele boje. Nije puno menjana kroz istoriju, a nagrađena je na Evropskoj smotri srpskog folklora 2009. godine kao i koreografija igara iz okoline Vukovara koja sadrži običaj „Kraljica“ te kao koreografija koja je najbliža izvornom izvođenju.

U drugom, folklornom delu, publici u dvorani osnovne škole „Dragutin Tadijanović“ svojim koreografijama predstavili su se: KUD „Plavi delija“ (Veliki Senepeter – Rumunija), KUD „Taban“ (Budimpešta – Mađarska), KUD „Srpski vez“ (Kumanovo – Severna Makedonija), KUD „Kolovit“ (Gradiška – Republika Srpska) i Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“ iz Vukovara.

– „Ove godine smo odlučili da napravimo mali iskorak i organizujemo regionalne susrete srpskih folklornih društava sa više od 130 učesnika i našim sugrađanima pokažemo kako srpska zajednica deluje kroz kulturno-umetnička društva u svojim državama. S obzirom na prikazano i na reakciju publike, srećni smo što smo odabrali kvalitena društva iz regiona, koja su prikazala ono najbolje iz srpske kulture i tradicije, kroz igre i pesme. Nadamo se od ove večeri budućoj dobroj saradnji“ – priča, u ime organizatora, predsednik KUD-a „Sloga” iz Vukovara Branislav Bijelić.

-„Danas smo prvi put u Vukovaru i nama je čast da se družimo sa Srbima iz regiona. Deca su oduševljena jer su gostoprimstvo i organizacija na najvišem nivou“ – rekao je u svojim utiscima predsednik Kulturno-umetničkog društva „Srpski vez” iz Kumanova Dalibor Kitanović.

Slične pohvale čule su se i od drugih učesnika festivala, uz želju da se i iduće godine okupe na sličnom događaju.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …