U Vukovaru osveštan Saborni hram i Srpski dom

U prisustvu srpskog naroda iz Vukovara i okoline Patrijarh  srpski Porfirije osveštao je u Vukovaru Saborni hram Svetog oca Nikolaja Čudotvorca i obnovljeni Srpski dom, uz sasluženje više vladika Srpske pravoslavne crkve.

U organizaciji Eparhije osječkopoljske i baranjske Srpske pravoslavne crkve dvodnevna svečanost se sastojala od svečane Akademije povodom stogodišnjice ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve i ponovnog uspostavljanja Srpske patrijaršije, osvećenja sabornog hrama Prenosa moštiju svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru, kao i osvećenje zdanja Srpskog doma u Vukovaru. Na liturgiji su Patrijarhu Porfiriju sasluživali Mitropolit budimpeštanski i mađarski g. Ilarion iz Moskovske Patrijaršije i episkopi sremski Vasilije, bački Irinej, vranjski Pahomije, zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjokarlovački Gerasim, kruševački David, slavonski Jovan, osečkopoljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, šabački Jerotej i remezijanski Stefan.

Patrijarh Porfirije pozvao je okupljene na molitvu za “sve postradale i nestale u ratu od 1991. do 1995.godine, za postradalu pravoslavnu braću i sestre, ali i za postradale rimokatolike Hrvate”.

Episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim uručio je patrijarhu Porfiriju orden Svetog Stefana Štiljanovića najviše eparhijsko odlikovanje.

Za pruženu pomoć prilikom obnove Orden Svetog Stefana Štiljanovića dodeljen je Vladi Republike Srbije. Orden je primila izaslanica predsednika Republike Srbije Aleksanra Vučića, Sanja Lakić, narodna poslanica. Dobitnici ovog ordena su i  prof. dr Milorad Pupovac i dr Vojislav Stanimirović.

Orden kneginje Jelene Štiljanović dodeljen je generalnom konzulu Republike Srbije u Vukovaru Aleksandru Nakiću.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga i saborska zastupnica Dragana Jeckov, a ispred Republike Srbije i Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla i raseljena lice i saradnju sa Srbima u regionu, Nikolina Milatović Popović, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …