Umetnički konkurs za decu ,,Domovina se brani lepotom i znanjem“

Izvor: Dečji kulturni centar Beograd

„DOMOVINA SE BRANI LEPOTOM I ZNANjEM”

Umetnički konkurs za decu mlađeg školskog uzrasta 

Od 1. novembra do 1. decembra 2020. godine

Dečji kulturni centar Beograd, u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, raspisao je umetnički konkurs za decu mlađeg školskog uzrasta, pod nazivom „Domovina se brani lepotom i znanjem”. Konkurs je osmišljen sa ciljem da deca širom Srbije i dijaspore, inspirisana lepotama svoje domovine, iskažu svoje kreativne potencijale kroz umetničke medije.

Podstaknuti stihovima čuvenog dečjeg pesnika Ljubivoja Ršumovića, deca uzrasta od 5 do 12 godina mogu putem literarnih, likovnih i foto radova predstaviti svoje okruženje i na taj način pokazati svoju domovinu.

Ovim konkursom pozivaju se deca da razmisle kada su poslednji put prošetala svojom ulicom, svojim gradom ili svojim selom i primetila pticu u letu ili neku drugu retku životinju koja je osobena baš za njihovu domovinu. Da li su nekada pokušala da zamisle kako bi izgledali junaci i bića iz srpskih narodnih bajki? Da li su se ikada plašila strašnih likova iz srpskih narodnih bajki i želela da se poput srpskih srednjovekovnih junaka bore sa čudovištima? Da li su sanjala neki poseban san inspirisan junakom iz naših priča za decu ili se sećaju knjige nekog srpskog pisca ili pesnika koja ih je oduševila? Da li su razmišljali o raskošnim bojama i ukusima naše trpeze?

Poeziju, prozu, fotografije likovnih radova i umetničke fotografije učesnici konkursa mogu poslati na mejl domovina@dkcb.rs. Najbolji radovi, koje će odabrati stručni žiri, biće objavljeni na sajtu DKCB. Pored stručnih saradnika i umetničkih pedagoga iz Dečjeg kulturnog centra Beograd, stručni žiri činiće naši eminentni kompozitori, pevači i pisci za decu – Minja Subota, Predrag Vuković Peđolino, Leontina Vukomanović i Slobodan Stanišić. Nakon žiriranja, Dečji kulturni centar Beograd darivaće mlade kreativce muzičkim izdanjima i knjigama iz svoje produkcije.

Konkurs je otvoren od 1. novembra do 1. decembra 2020. godine.

PROPOZICIJE ZA LIKOVNI DEO KONKURSA
„DOMOVINA SE BRANI LEPOTOM I ZNANjEM”

Na konkursu mogu učestvovati pojedinci, predškolske ustanove, škole, dečji likovni ateljei, dečji kulturni centri i slične dečje ustanove i asocijacije iz Srbije i srpske dijaspore. Stručni žiri će odabrati likovne radove i umetničke fotografije za izlaganje i dodeliti nagrade u pojedinačnoj i grupnoj konkurenciji, u tri starosne kategorije.

Propozicije:

  • Pravo učešća imaju deca od 5 do 12 godina
  • Tehnika rada je slobodna
  • Individualni učesnici mogu da pošalju do tri rada u različitim likovnim tehnikama, a ustanove i asocijacije do 20 radova različitih autora
  • Umetničke fotografije i likovne radove (skenirane ili fotografisane u rezoluciji (300 dpi)) pošaljite na mejl domovina@dkcb.rs
  • Obavezno uz rad priložiti kompletno popunjen formular.

PROPOZICIJE ZA LITERARNI DEO KONKURSA
„DOMOVINA SE BRANI LEPOTOM I ZNANjEM”

Na konkursu mogu učestvovati pojedinci, predškolske ustanove, škole, dečji kulturni centri i slične dečje ustanove i asocijacije iz Srbije i srpske dijaspore. Stručni žiri će odabrati najuspešnije literarne radove i dodeliti nagrade u pojedinačnoj konkurenciji, u tri starosne kategorije.

Propozicije:

  • Pravo učešća imaju deca od 7 do 12 godina
  • Pojedinačni učesnici mogu da pošalju do tri rada (poeziju i prozu), a ustanove i asocijacije do 20 literarnih radova različitih autora
  • Literarni rad treba da bude napisan na ćirilici
  • Literarni rad treba da se pošalje u prilogu mejla (u atačmentu) na mejl domovina@dkcb.rs
  • Obavezno uz rad priložiti kompletno popunjen formular.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …