UNS pokrenuo sajt „Ćirilovanje.srb“

Izvor: UNS Vesti

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je sajt „Ćirilovanje.srb“, jedan od prvih medija u Srbiji sa ćiriličnim domenom. Sajt je posvećen očuvanju ćirilice i bavi se problemima njene upotrebe u javnoj sferi.

„Minulih godina glavni problem bilo je nepostojanje ćirilice u svetu kompjutera, u vremenu kada slova žive prevashodno kroz kompjuterske fontove. Zato vebsajt „Ćirilovanje“ pokušava da svima približi fontove domaće proizvodnje, dobre jezičke programe koji sadrže ćirilicu i čine njeno korišćenje lakšim i pristupačnijim, kao i da svojim primerom pokaže kako treba da izgleda, šta sve i na koji način može da koristi jedan ćirilični medij,“ rekla je Manuela Graf, urednica sajta Ćirilovanje.srb.

Sa Ćirilovanja.srb mogu se preuzeti besplatni ćirilični fontovi i konverteri. Takođe, UNS-ov IT konsultant će odgovoriti na Vaša pitanja u vezi sa korišćenjem ćirilice na internetu.

Ukoliko imate jezičku nedoumicu ili niste sigurni kako se neka reč ispravno piše, postavite pitanje našem lektoru na sajtu Muke sa jezikom (www.mukesajezikom.rs ).

Sajtovi Ćirilovanje.srb i Muke sa jezikom pokrenuti su sa ciljem da očuvaju i unaprede jezik i pismo, da promovišu nove ćirilične fontove i unaprede jezičku kulturu u medijima.

Pozivamo Vas da nam se pridružite, da pišete priloge koje ćemo objavljivati, da nas pitatate i da nam sugerišete. Realizaciju ovog projekta pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …