Dijaspora i Srbi u regionu u nadležnosti MSP-a

Ministarstvo spoljnih poslova preuzima nadležnosti Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Zakon o ministarstvima u članu 13. predviđa formiranje Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao organ uprave u sastavu Ministarstva spoljnih poslova.

Uprava za saradnju sa dijasporom
Nova vlada Srbije

Republika Srbija je dobila novu Vladu. Novi premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri su u nedelju, 27. aprila položili zakletvu u Skupštini Srbije.

Zakletva glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Polaganju zakletve nove vlade prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici diplomatskog kora, patrijarh srpski Irinej i drugi crkveni velikodostojnici.

Ranije su poslanici republičkog parlamenta na sednici koja je održana u subotu 26. aprila usvojili novi Zakon o ministarstvima i izmene Zakona o vladi, što je bio preduslov za izbor nove vlade. Novi zakon o ministarstvima propisuje da vlada ima 16 ministarstava, odnosno dva manje nego prethodna, dobio je podršku 185 poslanika, dok je protiv bilo 18.

Novim zakonom vlada ima Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova. Bladu će činiti i Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture i informisanja. Novim zakonom prestaje rad pet kancelarija i dve uprave – za digitalnu agendu i rodnu ravnopravnost.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu obavlja poslove državne uprave i stručne poslove koji se odnose na: praćenje položaja državljana Republike Srbije koji žive izvan Republike Srbije; podršku procesu poboljšanja uslova za ostvarivanje biračkog prava državljana Republike Srbije koji žive u inostranstvu; pomoć u očuvanju i razvoju duhovne, nacionalne i kulturne samobitnosti srpskog naroda izvan Republike Srbije; poboljšanje veza iseljenika, državljana Republike Srbije koji žive u inostranstvu i njihovih organizacija s Republikom Srbijom; informisanje iseljenika, državljana Republike Srbije u inostranstvu, o politici Republike Srbije; pomoć u procesu uključivanja iseljenika, lica srpskog porekla, lica poreklom iz Srbije i državljana Republike Srbije koji žive u inostranstvu u politički, ekonomski i kulturni život Republike Srbije i njihov povratak u Republiku Srbiju, kao i druge poslove određene zakonom. U Prelaznim i završnim odredbama, u članu 37. navedeno je da Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu preuzima od Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu zaposlene i postavljena lica, kao i prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu za obavljanje poslova utvrđenih ovim zakonom.

Uprava za dijasporu i Srbe u regionu

Tri zadatka vlade

Reforma ekonomije kroz set reformskih zakona, jačanje privatnog sektora i konsolidacija budžeta su tri velika zadatka nove vlade Srbije, rekao je mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić.
On je u ekspozeu u Skupštini Srbije rekao da je program rada vlade predstavljen mnogim domaćim i inostranim stručnjacima, koji su procenili da on jeste temelj na kojem Srbija može da postane najprivlačnija ekonomija u regionu. Ovo je program za oporavak ekonomije i nacije, rekao je Vučić.

Check Also

Gujon: Za Srbe u regionu 1,5 miliona €, širi se mreža škola srpskog

Budžet Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, za narednu godinu, namenjen Srbima …