srlaten

Мали Вуковарчани код председника Николића

извор: Танјуг

Група малишана из Вуковара, који похађају вртић „Вуковар 2“  у којем се настава одвија на српском језику и ћириличком писму, посетили су данас Председништво Србије, где су се дружили са председником Србије Томиславом Николићем уручили му поклоне и пренели поздраве својих ближњих. 

deca kod predsednika
Фото: Горан Пантин

Малишани, њих османаесторо, у Председништву су играли уз дечије песме, а у холу им се потом придружио председник Николић.

Један од дечака пренео је председнику Србије поздраве свог деде, а једна девојчица му је рекла да је отац замолио да се слика са председником.

Малишани су председнику Николићу уручили поклон – симбол града Вуковара и цртеж.

Деца су се сликала са председником и његовим сарадницама, Станиславом Пак и  Јасмином Митровић Марић, које су малишанима причале о томе шта је посао председника Србије који, упркос многим обавезама, увек мисли на децу.

predsednistvo savetnice
Фото: Горан Пантин

Посету деце из Вуковара организовали су предшколска установа Дечји дани, Стари град Београд и вртић „Вуковар 2“, у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије, и уз подршку Заједничког већа општине Вуковар.

Мали Вуковарчани су у тродневну посету Београду допутовали јуче, а раније данас примио их је патријарх Иринеј. 

Захваљујући донацији Позоришта „Бошко Буха“ деца су гледала представу „Мала сирена“, а у Дечјем културном центру посебно за њих је организована Креативна радионица ликовне и примењене уметности.

Они ће сутра обићи Скупштину Србије, а са њима ће се дружити и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону су навели да је значај оваквих посета немерљив, да је реч о приближавању матичне државе и припадника српских заједница региона, те да је у том смислу организовано да целокупну посету прати и група од четири српска новинара из Хрватске, Румуније, Македоније и Албаније, који су тренутно на пракси у Београду.

Како су најавили, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону МСП -а ће наставити да подржава српску заједницу кроз слање уџбеника, дидактичког материјала и лектире.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …