srlaten

Малишани у Италији прославили школску славу

Деца српског порекла прославила су Дан Светог Саве у својим допунским школама у Италији кроз виртуелне приредбе и програме због пандемије.

Ученици из италијанског града Басана дел Грапе заједно са вршњацима са Косова и Метохије,  из Ораховца и Велике Хоче, путем електронске везе прославили су школску славу. Део декора током заједничког програма било је дело ученика из Басана, лик Светог Саве од житарица, састављен од 20 листова папира. Приредбу су водиле, у Италији наставница Јелена Јовановић, а у Великој Хочи и Ораховцу Марија Мицић и Татјана Великић. Председник Савеза Срба у Италији Душан Алексић обрадовао је малишане књигама за помоћ у брзом учењу ћирилице.

 

У Српској православној цркви „Свети Лука“ у Вићенци ђаци су били наставници који су предавали о српском свецу. Ученици у Арзињану су школску славу Светог Саву обележили такмичећи се у квизу посвећеном свецу.

На наставном месту у Валдању ученици су снимили „Химну Светом Сави“ и „Тамо далеко“ што је уклопљено у програм који је приказан градоначелнику Валдања Ђанкарлу Аћербију и првој ученици Српске школе италијанског порекла Стели Роси. Такође, гостима је приказана видео-презентација о Светом Сави на италијанском језику специјално припремана за ову прилику, као и интервју са генералним конзулом Србије у Трсту Иваном Стојиљковић.

Ђаци школа из Вићенце, Скиа, Алонтеа, Торија ди Квартезоло и Роверета учитељице Драгице Додеровић су на Дан Светог Саве одржали виртуелну Светосавску приредбу и презентациу дечијих радова, цртежа, рецитација и прича, ђака српске допунске.

Ученици школе „Јован Милетић“ у Трсту, заједно са наставницом Слађаном Марковић, путем онлајн наставе обележили су школску славу. Певали су Светосавску химну, рецитовали и причали легенде о највећем српском просветитељу.

Заједничку виртуелну светосавску приредбу одржали су ђаци допунске школе у Бусоленгеу у околини Вероне и школе из Хилдена у Немачкој, заједно са наставницама Магдаленом Доневски и Сањом Дамјановић.

 

 

 

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …