srlaten

Манифестација „Ој Косово, колевко јунака, ој божуре, цвеће девојака!“ у Барбарану

Извор: РТС

У Барбарану, недавно је одржана јесења манифестација удружења „Видовдан”из Вићенце, под називом „Ој Косово, колевко јунака, ој божуре, цвеће девојака!“ У програму су учествовала многа културно-уметничка удружења као што су: „Јелек“ из Арзињана, „Свети Сава“ из Валдања, „Хомоље“ из Креаца, „Вељко Дугошевић“ из Кучева и оркестар „Олуја“, такође из Кучева.

Дружење је, читањем песама поткрепила књижевница Рада Рајић Ристић, која је своје стихове читала на италијанском, а Светлана Станојловић на српском.

Локални хор из Барбарана са карактеристичним називом „Боље је певати“ дало је посебну ноту сарадње и културне размене између локалног становништва, њихових институција, наших суграђана и представника наших удружења.

Манифестацију су подржале и локалне институције. Није изостала ни домаћа, традиционална кухиња, тако да гости нису остали гладни.

,,Манифестацију „Ој Косово, колевко јунака, ој божуре, цвеће девојака!“ смо организовали са циљем да се наши људи окупе и друже уз музику, песму, стихове и добру трпезу. Два-три пута годишње удружење „Видовдан“ орагнизује ову врсту манифестације, дружења управо са циљем да се видимо, сарађујемо и тако будемо на окупу бар у таквим приликама, пошто су свакодневица и обавезе препрека чешћим сусретима. Задовољан сам исходом и посетом. Желим да се свима захвалим на напору, труду и великој жељи да ова манифестација има добар одзив. Користим ову прилику да се одужим речима похвале свим учесницима у програму, као и представницима удружења „Круне“, „Мокрањца“, „Капије Шумадије“ и српског клуба риболоваца , а поготову фотографима Ненаду Мартиновићу и Војчету Несторовићу, који су наши верни пратиоци и без чијих апарата није могао ни да се замисли овај свечани сусрет“, рекао је Дејан Митић.

„Посебно морам да истакнем да је Лука Крако, италијански студент, који је за дипломски рад изабрао Србију и српску културу, помогао око припреме програма и читао народну епску песму о Марку Краљевићу на италијанском. Срби и Италијани, раме уз раме, за учвршћивање међуљудских односа. Боље од овога није могло„, закључио је председник удружења „Видовдан“ из Вићенце, Дејан Митић.

Манифестацију је подржало Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

 

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …