srlaten

Меморандум о унапређењу сарадње Србије и РС

Канцеларија за дијаспору и Србе у региону и Представништво Републике Српске за унапређење економске, научно-техничке, културне и спортске сарадње са Србијом радиће заједно на изради меморандума о сарадњи између Србије и Српске, којим ће се разрадити конкретни програми за јачање веза између Срба с две стране реке Дрине.

Овакву сарадњу договорили су директорка Канцеларијe др Славка Драшковић и директор Представништва Републике Српске за сарадњу са Србијом Млађен Цицовић на састанку у Канцеларији. Они су се договорили да Представништво и Канцеларија заједно раде на институционалној поставци сарадње РС и Србије у складу са важећим Споразумом о специјалним паралелним везама.

Млађен Цицовић је истакао да Преставништво РС има сличне активности и правце деловања као и Канцеларија за дијаспору и да ће у наредном периоду сарађивати када су у питању програми за побољшање положаја српске дијаспоре. То ће, према његовим речима, дати значајан допринос квалитетнијој позицији Срба у расејању, али и чвршћим везама РС и Србије.

Др Славка Драшковић је нагласила да су за Владу Србије односи са Србима у региону од суштинског и приоритетног значаја.

„Положај Срба у окружењу је критичан и што је најгоре има тенденцију погоршавања, а наша је намера да заједно радимо на томе да решавамо проблеме и питања конкретним мерама. Са РС имамо Споразум о специјалним односима и Канцеларија намерава да настави и новим меморандумом продуби ту добру сарадњу. Разговарали смо и о заједничком наступу у односу на нашу дијаспору широм света, а верујем да ће наше залагање допринети укупним односима, не само Србије и Српске, већ и Србије и БиХ“, закључила је др Драшковић.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …