srlaten

Меморандум ОССИ и ПКС

извор: Привредна комора Србије

ПКС и Организација српских студената у иностранству (ОССИ) потписалe су Меморандум о разумевању који предвиђа формирање Српске међународне експертске мреже и Међународне канцеларије алумниста за пренос знања и развој.

foto pks ossi

Подаци да у Европи ради око 4000,  у Америци око 6000 , као и да је у последње четири године у САД-у докторирало 450 научника из Србије довољно говоре о потенцијалима будуће сарадње ПКС и ОССИ, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС приликом потписивања Меморандума. Најважније је да кроз наше заједничке активности остваримо везу са нашим научницима, младим експертима који живе и раде у иностранству, да их охрабримо и да им у Србији остваримо услове за рад, а они да ставе у функцију развоја Србије своја знања, познанства и  њихове мреже, поручио је председник Чадеж.

Меморандум подразумева мноштво заједничких пројеката који се пре свега односе на пренос знања који наши студенти у иностранству имају, рекао је Александар Јаковљевић, председник ОССИ и најавио пројекат формирања Српске међународне експертске мреже.

Александар Протић, председник Алумни одбора ОССИ приметио је да је ПКС прва институција у Србији која на озбиљан начин покушава да се посвети алумнистима из иностранства. Он се нада да ће се убрзо кроз рад будуће Међународне канцеларије алумниста за пренос знања и развој остварити значајни резултати корисни за матицу.

ОССИ је основана пре 18 година, а главне активности су усмерене на помоћ младима из Србије при одласку на студије у иностранство, помоћ при повратку у земљу, као и промоција Србије у међународним круговима. Окупља 4.000 чланова и има 11 локалних огранака који се налазе у државама са великим бројем студената из Србије – САД, Аустралија, Аустрија, Бугарска, Велика Британија, Грчка, Канда, Немачка, Француска, Чешка, Швајцарска.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …