srlaten

МСП осуђује објављивање текста у „Џерузалем посту“

Министарство спољних послова најоштрије осуђује објављивање текста у листу „Џерузалем пост“, под насловом „Ово срамотно исмевање Холокауста мора престати“, аутора Давида Голдмана, који обилује нетачним и злонамерно пласираним подацима.

Затечени смо овим бесрамним покушајем ревизије историје и релативизације највећег и најмонструознијег злочина на овим просторима.

У мору текстова насталих на таласу историјског ревизионизма и апологетике фашистичке идеологије зла, по својој беспризорности се издваја овај објављен 14. августа текуће године у листу „Џерузалем пост“. На странама угледног листа, аутор текста под називом „Ово срамотно исмевање Холокауста мора престати“ вређа сени невино страдалих жртава јасеновачког логора, али и здрав разум израелских и међународних читалаца, тврдњом да у том највећем концентрационом логору нацистичке Независне државе Хрватске није побијено више од 4.500 жртава.

Стотине хиљада жртава логора који је представљао централну тачку усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у дугом трајању су негиране и ниподаштаване, испрва од стране ревизиониста са маргине, да би се у тај жалосни подухват почетком 90-их укључио и политички врх обновљене хрватске државе. Најбесрамнију минимизацију броја жртава Јасеновачког логора потенцирао је некадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман, говорећи о 30-40.000 убијених, а нико није могао ни претпоставити да ће га у лудилу ревизионизма надмашити најугледнији израелски лист.

Република Србија и српски народ у целини су одувек стојали на бранику истине, чувајући успомену на невино страдале жртве Холокауста, оштро се противећи сваком покушају да се размере највећег злочина у историји света на било који начин релативизују. Сећањем на шест милиона Јевреја побијених у монструозном нацистичком пиру ми уједно бранимо достојанство сваке српске жртве која је страдала од истог зла, а на подручју НДХ и од исте руке. Верујемо да ћемо у слободи и истини посвећеном народу Израела и даље имати најискренијег савезника у одбрани права на сећање, упркос безочним покушајима манипулације којима нажалост сведочимо.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …