srlaten

Музеј Вука и Доситеја у Хамбургу

У Храму светог архангела Михајла у Хамбургу, у периоду од 10. до 12. новембра, одржана је документарна изложба Музеја Вука и Доситеја из Београда.

Изложбу под називом ,,Језик је хранитељ народа“, организовала је Српска допунска школа ,,Јован Јовановић Змај“ из Хамбурга, уз подршку Генералног конзулата Републике Србије у Хамбургу и српске црквене општине у Хамбургу. Поставка изложбе састојала се од двадесет паноа са текстовима и фотографијама које дочаравају живот и рад Вука Стефановића Караџића и Доситеја Обрадовића. Посетиоци су поред фотографија њихових књига, писама и личних предмета, имали прилику да присуствују радионицама за децу, као и предавању за одрасле, са посебним освртом на везу ова два великана са немачким говорним подручјем и пријатељством са браћом Грим и Јоханом Волфгангом Гетеом.

Изложба је отворена обраћањем представника Музеја Вука и Доситеја, као и председника Савета родитеља, уз програм који су извели ученици допунске школе на српском језику и фолклорно друштво ,,Младост“ из Хамбурга. Поред ученика допунске школе и  њихових родитеља, који су били најбројнији посетиоци и којима је ова изложба била првенствено намењена, такође су присуствовали и други представници српске дијаспоре, црквене општине као и колектив Генералног конзулата у Хамбургу.

Након Хамбурга, планирано је да изложба буде прослеђена допунској школи у Штутгарту где ће бити постављена у фебруару 2018. године.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …